Живот без кафе? Немислимо!

етикети: 

Можем ли да си представим делника без кафе? Сигурно огромната част от вас ще кажат -
категорично не! Кафето е онази сладост от живота, която те събужда сутрин и тонизира в късните часове, начин да накараш някой да се срещне с теб, неангажиращ, но елегантен жест към партньор, дошъл в офиса ти. И сигурно още десетки обяснения ще намерим
на това, защо не можем без кафето.

Размерът на пазара на кафе в България е около 16 000 тона годишно, от които около 70% се продават през традиционните канали (Retail), а 30% през т.н. Away From Home (консумация извън дома). Той включва HoReCa (кафетерии, ресторанти, барове, хотели), работни места (офиси, кафе-автомат машини) и кетъринг.
В Retail сегмента пазарен лидер е Крафт, най-вече с марката си Нова Бразилия, като заема повече от 50% пазарен дял. Следват Elite и Sara Lee (Douwe Egberts), които обаче все още са твърде далеч от лидера. Значително по-интересен и динамичен е сегментът Away From Home. В него основните играчи са Elite, Lavazza, Nestle и Spetema. От тях все още никой не е постигнал категорично лидерство.
Основен приоритет в Away From Home имат кафетериите, където са насочени интересите на почти всички производители и вносители на кафе. Интересът им е обусловен от доброто съчетание на относително високи продажби (средно около 15 кг месечно за обект) с възможност за реклама и пряко достигане до потребителя. Трябва да се има предвид обаче, че поради голямата конкуренция и ниската цена на готовата напитка (средната цена от 0,40 лв. за кафе еспресо е една от най-ниските в Европа)

производителите са принудени да инвестират значително в своите клиентиа възвръщаемостта е ниска, с голяма продължителност и доста рискова.

Българският HoReCa пазар е много близък до този в Сърбия и Черна Гора, но също така има някои свои характерни особености, които го правят уникален. Така например в повечето кафетерии се предлага една марка кафе като “основна”. Най-често цената за ароматната напитка е около 0,30 - 0,40 лв. Лидерите в този сегмент са Elite и Spetema. Заедно с “основната” марка се предлагат още една или няколко марки като “луксозни”. Цената им варира от 0,60 до 2,00 лв., като безспорен лидер е Lavazza.
На доста места пък топлите напитки на базата на кафе (капучино и други подобни) се правят от машина тип вендинг с инстантните напитки на Nescafe вместо по класическия начин от еспресо и прясно мляко.
Но предлагането на толкова много видове кафе в кафетериите на практика се превръща в недостатък, а не в преимущество за консуматорите. На първо място, за да се предлага добра напитка от всяка една продавана марка е

абсолютно необходимо заведението да разполага с кафемелачка за всяка една марка
Настройките за мелене са различни в зависимост от сортовете кафе, степента на изпичане и други фактори. Предварителното смилане и съхраняване в буркани, кутии и други подобни се отразява пагубно върху вкусовите и ароматни качества на продукта. За съжаление все още са твърде много местата, където практиката е именно такава. Другият основен проблем при предлагането на повече от една марка в кафетериите е недобросъвестността на персонала и трудността при осъществяването на контрол. Често персоналът се изкушава да използва по-евтината марка при продажба на по-скъпата и да прибира разликата, която е наистина голяма. Така поръчвайки си най-престижната и реномирана марка в много случаи клиентът рискува да плати повече, а да получи напитка със същото или по-лошо качество от тази, която се предлага като “основно” кафе. А клиентът наистина трудно би установил разликата.

Интересен е и сегментът “работни места”. От няколко години в световен мащаб ясно се откроява тенденция
все повече потребители да консумират повече храни и напитки на работните си места и по-малко у дома
Този факт е предизвикан от все по-продължителното време, което хората в активна възраст отделят за работа и все по-динамичния им начин на живот.
Основни играчи на този сегмент в България са Nestle основно с Вендинг машините си, както и Elite чрез концепцията Lavazza Espresso Point. При нея всеки желаещ офис получава безплатна машина Lavazza и безплатна техническа поддръжка срещу покупката на 150 напитки Lavazza (кафе еспресо, мляко, шоколад и чай) месечно.