fbpx Как да приготвяме най-добрите месни ястия и аламинути | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да приготвяме най-добрите месни ястия и аламинути

Днес има многообразие от класически и съвременни технологии за приготвяне на месни храни в индустриални, професионални или домашни условия. Независимо дали се готви в ресторанта или у дома, правилното приготвяне на месни ястия и аламинути изисква познания и практически опит. Как да обработват прецизно и качествено месото по целия път на продукта от производителя и търговеца до трапезата, е темата на презентация, която водещи експерти от Асоциацията на месопреработвателите в България ще изнесат на 2-ри октомври в Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм в Сливен. Проф. Йордан Гогов, д-р Светла Чамова и д-р Диляна Попова ще се срещнат с дванадесетокласниците в рамките на проект „Дни на българското месо“, който ще завърши с голямо градско изложение на 11-12 октомври в Сливен.

„Технологиите за бързо готвене имат редица положителни страни, но и някои съществени недостатъци. Как да ги избегнем и да приложим най-правилния подход и етапи в избора, подготовката и обработката на месото, ще обсъждаме с бъдещите професионални кулинари“, каза проф. Йордан Гогов. По думите му, за да се приготвят вкусни и здравословни месни ястия и аламинути, е важно не само да се подбере правилния вид месо за съответното ястие, но и да се приложи правилно подходящата за конкретното месо предварителна обработка – обезкостяване, обезжилване, нарязване, смилане, мариноване, осоляване, зреене. „Едва след това идва ред на прецизната топлинна обработка, която също може да е изключително разнообразна - бланширане, задушаване, варене, печене или комбинация от тях“, посочи проф. Гогов.

Освен възможностите пред младите кулинари, които предизвикват въображението и уменията им всеки ден, в презентацията ще бъдат разгледани още въпроси как да четат етикетите и коя е най-важната информация в тях, как да съхраняват месото преди и след кулинарна обработка. „Месото се счита за особено рисков продукт и затова познанието кога и как трябва да се съхранява, условията и начини за обработка, са белег за професионализъм и професионална отговорност, която е важно младите хора да знаят още в училище“, подчерта д-р Светла Чамова.

„Дни на българското месо“ ще се проведат на 11-12 октомври в Сливен и се организират от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на МЗХГ и ДФ „Земеделие“.