fbpx Как ще навлезем в ерата на изкуствения интелект | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Как ще навлезем в ерата на изкуствения интелект

Ако само преди шест месеца формулирахме мисия на БАСКОМ да преведем България и икономиката ѝ през революцията на дигиталната трансформация, то сега вече сме в коренно различна ситуация - налице е петата индустриална революция на изкуствения интелект. Буквално шест месеца ни делят от кардинална промяна на всички икономически, социални и обществени нива. Софтуерните компании ще имат ключова роля в бизнес трансформацията, предизвикана от изкуствения интелект, но и държавата трябва спешно да се събуди. Това послание отправи Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ, по време на традиционната пролетна среща на софтуерните компании - членове на Асоциацията, която се проведе в Благоевград. 

Софтуерните компании изразиха притеснение от продължаващата политическа нестабилност в държавата, от компрометирането на бюджетната рамка, от възможни нови посегателства върху данъчната система и от отдалечаването от еврозоната. Поемайки председателството на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ), БАСКОМ ще продължи настоятелните усилия за участие на БРАИТ в националния диалог за тристранно сътрудничество. Експоненциалното развитие на изкуствения интелект ще изправи всички сфери на българската икономика пред редица напълно нови предизвикателства, които ще изискват адекватен технологичен отговор и светкавична адаптивност, ако искаме да запазим конкурентоспособност.

От БАСКОМ отчетоха напредък по основни приоритети на Асоциацията, свързани с достъпа до таланти. Благодарение на обединените усилия на сродните асоциации в ИКТ индустрията оптимизираната процедура за издаване на сини карти, чрез които се привличат висококвалифицирани специалисти от трети страни извън ЕС, вече е факт. По тази линия продължава и инициативата на БАСКОМ ITogether.BG за поддържане на активна комуникация с българските ИТ общности в чужбина с цел промотиране на Българи като добра дестинация за живот и ИТ кариера. 

Продължават и паралелните усилия на БАСКОМ за развитие на образованието в сферата на информационните технологии. Набира скорост инициативата на Асоциацията за проучване на успешните модели на съществуващите ИТ училища като ТУЕС и училищата в Бургас, Варна, Стара Загора и др. с цел мултиплицирането им в повече региони в страната до минимум 10 нови ИТ училища. 

По отношение на друг приоритет на Асоциацията - развитие на бизнеса чрез споделяне на опит и подобряване на средата - успешно стартира и инициативата на БАСКОМ - Business Tree. В динамично променящата се бизнес среда вследствие на инвазията на изкуствения интелект, дискусионният формат Business Tree ще бъде платформата за споделяне на актуален професионален опит на всички нива в софтуерната индустрия, както и платформа за комуникация с другите сектори на българската икономика.