fbpx Каква е ролята на софтуерните решения във Фасилити мениджмънта? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Каква е ролята на софтуерните решения във Фасилити мениджмънта?

Каква е ролята на софтуерните решения във Фасилити мениджмънта?

През април за четвърти път се проведе Facility Management Forum, който в присъствието на специалисти разгледа тенденциите във фасилити мениджмънт сектора и успешните практики за развитие на потребителското удовлетворение. По време на форума бяха представени възможностите и развитието на  съвременния фасилити мениджмънт – тенденции за подобряване качеството на живот. Експертите в областта представиха теми в областта на управлението на процеси и добри практики като обърнаха внимание и на пазара на услугите в сектора и каква е неговата посока на развитие. Те дискутираха и очакваните иновации при дигитализирането на сградите и доколко компаниите са готови да посрещнат промените.

Сред експертите, които взеха участие бяха Анастас Шопов – мениджър бизнес развитие на ERP.BG и Александър Цветанов – управител на консултантската фирма Смарт Бизнес Софт, която се занимава с внедряване на мащабни софтуерни решения за управление на бизнеса. Те говориха на тема „Каква е ролята на софтуерните решения във Фасилити мениджмънта“ и представиха тенденциите и водещите решения в областта. Специалистите се фокусираха върху ERP системите, които са ключовия елемент от всяка модерна корпоративна инфраструктура.

„Системите за управление на бизнеса вече се превръщат в цялостни екосистеми за приложения от външни разработчици и тази тенденция продължава да расте през 2018 година. Това ще разшири значително функционалностите на бизнес софтуера и ще предефинира изцяло сектора, преминавайки от отделни решения от клас ERP, CRM или BI към отворени платформи за външни приложения, които работят на модулен принцип и могат във всеки момент да добавят или премахнат разнообразни функции”, каза още Анастас Шопов – мениджър бизнес развитие в ERP.BG

Александър Цветанов представи един от най-големите проекти на неговата консултантска фирма, реализиран за „Мундус Сървисиз“ с ERP системата EnterpriseOne на българската софтуерна компания ERP.BG. Мащабът на проекта е впечатляващ – както по отношение на броя служители, така и по отношение на разклонената офисна мрежа на клиента. Внедряването обхваща всички дружества от групата на „Мундус Сървисиз“ – над 30 фирми, 8 офиса и общо над 2500 служители на компанията, работещи в около 4000 локации.

„Нашите клиенти имаха нужда от всеобхватен модел, който да обхваща всички функциониращи звена и автоматизация на процесите. Предизвикателството в проекта беше разработването на специализираните софтуерни решения към основната ERP система, които бяха нужни, за да обхванем в още по-голяма прецизност услугите, предлагани в сферата на фасилити мениджмънта. Спряхме се на ERP системата EnterpriseOne, чието предимство е това, че е централизирана и поради това всички модули на системата работят заедно като едно цяло. Тя може да се разглежда на отделни модули, но реално всички документи работят в тясна връзка помежду си. Това позволява по-бързо действие на системата, по-голяма свързаност между различните отдели на фирмата и по-сложни справки, отчети и репорти“, сподели Александър Цветанов.

Експертите подчертаха още, че ERP системите заемат централно място при дефинирането и управлението на бизнес процесите, управлението на корпоративните ресурси, доставките, продажбите, маркетинговите кампании, финансите и счетоводството, както и човешките ресурси. Според тях развитието на съвременните компании и навлизането в Индустрия 4.0 е немислимо без използването на качествена система за управление на ресурсите на предприятието, която да изчисти, автоматизира и модернизира бизнес процесите в компанията.