fbpx Българин начело на европейска ИТ организация | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българин начело на европейска ИТ организация

Петър Статев, Председател на УС на Фондация “Клъстер Информационни и Комуникационни Технологии“ беше избран за вицепрезидент на Европейския институт за телекомуникационни стандарти /ETSI/. Номинацията му беше представена от Европейската асоциация на занаятчиите, малките и средни предприятия /UEAPME/ и беше издигната и подкрепена от Българската Асоциация на Софтуерните Компании (БАСКОМ).
Моделът на работа и вземане на решения в ETSI e отворен, т.е. и не-членове на организацията могат да участват в заседанията на техническите комитети. Участието на МСП е уредено със специално препоръка на ЕК. В института се разглеждат и вземат решения за стандарти и лицензионни политики в изключително важни сектори на цифровата икономика, като: виртуализация на мрежи, качество и сигурност на услуги, предлагани чрез “облачни технологии”, информационна и кибер сигурност и т.н. В основата си ETSI подкрепя диалога между водещи световни технологични компании и МСП, и осигурява платформа за този диалог. Участието в работата на института чрез техническите комитети, не само дава видимост за направленията на развитие на даден технологичен сектор, но и позволява на МСП да бъдат видени, да представят познанията и опита си пред технологичните лидери.

Петър Статев е съосновател и председател на УС на ИКТ Клъстер, както и настоящ председател на Българската асоциация на бизнес клъстерите. Но преди всичко, той е успешен предприемач в сферата на ИКТ и председател на Съвета на директорите на Смартком България АД – водеща компания за разработване и интегриране на телекомуникационни системи - най-иновативното българско предприятие според „Шестия български национален иновационен форум 2010”.