fbpx Катар продължава да проявява инвестиционни интереси към България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Катар продължава да проявява инвестиционни интереси към България

Държавата ще насърчава реализирането на катарските инвестиции в България. Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров на среща с ръководствата на водещи катарски инвестиционни корпорации и институции в рамките на работното си посещение в Държавата Катар, Кралство Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). По време на визитата

Катар е проявил интерес към инвестиционни проекти в България в сферата на инфраструктурата, недвижимите имоти, земеделието, хранително-вкусовата промишленост и туризма. Това стана ясно по време на среща на заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров с ръководствата на водещи катарски инвестиционни корпорации и институции в рамките на работното си посещение в Държавата Катар, Кралство Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Двете страни се споразумяха втората сесия на българо-катарската междуправителствена Смесена комисия за икономическо и търговско сътрудничество, съпредседателствана на министър Драгомир Стойнев и шейх Ахмед Ал-Тани, да се проведе в началото на 2014 г. в Доха. В рамките на срещата бе договорено още между България и Катар да започнат преговори за сключване на споразумение за създаване на съвместен инвестиционен фонд за малките и средните предприятия в България, с участието на катарската страна. Обсъдени бяха атрактивни и стратегически инвестиционни проекти в България, като шейх Ахмед Ал-Тани потвърди политическата воля на катарското правителство да насърчава катарските корпорации за реализирането им в България.

В Доха Красин Димитров се срещна и със заместник-председателя на Катарската търговско-промишлена палата (КТПП) г-н Мохамед бин Ахмед Ал-Кувари. Двамата обсъдиха конкретни перспективни български стоки за износ за Катар, като млечни и земеделски продукти, минерална вода, фармацевтични продукти, парфюмерия и козметика, агнешко, овче и пилешко месо, пчелен мед и други. КТПП се ангажира с организацията на българо-катарски бизнес форум през 2014 г. От палатата увериха, че ще насърчават катарски инвестиции в България, както и ще подпомагат участието на катарски фирми в изложения и панаири в нашата страна.

По време на визитата зам.-министър Димитров участва в срещата на Управителния съвет на Международния енергиен форум (МЕФ) в Риад, Саудитска Арабия. За период от две години (2012-2014 г.) България е член на Управителния съвет на МЕФ, което е признание за ролята на страната ни за формирането на световната енергийна политика. На форума се обсъдиха конкретни въпроси и инициативи, свързани със задълбочаването на енергийното сътрудничество и на диалога между страните производителки, потребителки и транзитни на петрол и природен газ, както и се утвърди програмата за дейността на МЕФ в периода 2014-2015 г.

В Риад Красин Димитров се срещна със заместник-министъра на търговията и индустрията на Кралство Саудитска Арабия Уалид Абдукхалед, с когото обсъдиха редица инициативи за интензифициране на търговското и инвестиционно сътрудничество между България и Кралство Саудитска Арабия. Отправена бе покана към саудитския министър да посети България през 2014 г. начело на делегация за двустранен бизнес форум в София. Това може да се съчетае с участие на саудитски компании в изложенията на Международния панаир в Пловдив.

Заместник-министър Димитров посети и Дубай, където се срещна с заместник-министъра на икономиката на Обединените арабски емирства Мохамед Ал Шихи. На срещата г-н Димитров отправи поздравления към емирската страна за избора на Дубай за домакин на ЕКСПО 2020 (гласуването се проведе на 27 ноември т.г. в Париж), което ще създава множество бизнес възможности в ОАЕ, включително предпоставки за дейността на български строителни компании в страната предвид планираното реализиране до 2020 г. в ОАЕ на множество инфраструктурни проекти на обща стойност над 168 млрд.щ.д. и откриването на 277 хил. нови работни места. Българската страна ще насърчава реализирането на български проекти в ОАЕ. Постигнато бе съгласие за създаване на двустранен икономически комитет, който да стимулира и направлява развитието на търговско-икономически отношения между двете страни.