fbpx Покупките на лаптопи нараснаха с 18,3%, а цената им се удвои | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Покупките на лаптопи нараснаха с 18,3%, а цената им се удвои

Водеща снимка
Да

Покупките на лаптопи нараснаха с 18,3%, а цената им се удвои

Хоум офисът, онлайн обучението и изолацията заради Корона вируса, когато много хора бяха принудени да останат вкъщи, доведоха до значителен ръст на покупките на изплащане на лаптопи. През 2020 година броят на заявленията за финансиране на покупката на такива устройства, подадени към БНП Париба Лични Финанси в България, нарасна с 18,3%, а средната им цена се удвои. През последните 12 месеца най-търсеният модел лаптоп струваше 900-950 лева, а през 2019 година – 450-500 лева. Повишеното търсене доведе и до изкачване на лаптопите от 6-о на 4-о място в популярната класация „Топ 10 на изплащане“ за 2020 година от БНП Париба Лични Финанси в България.

Ръстът на търсенето и на средната цена на преносимите компютри доказва общата тенденция, дефинирана от експертите на банката, че през 2020 година пандемията моделира потреблението на хората и те купуваха на изплащане по-скъпи стоки, които им помагат да работят и учат дистанционно, да са свързани със света и да повишат комфорта в домовете си. Това е и причината осем от 10-е стоки в класацията „Топ 10 на изплащане да са с по-високи средни цени в сравнение с 2019 година. Това са лаптопите, смартфоните, телевизорите, климатиците, хладилниците, диваните, обзавеждането за спалня и матраците.

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси хората купуват по-скъпи смартфони, тъй като разбират, че тези устройства не са само за комуникация или разглеждане на публикации в социалните мрежи. През последните години смартфонът се доказа като най-важния инструмент за българите и те използват мобилните си устройства за банкиране, като дигитални портфейли, като „конферентни зали“ за срещи с колеги, като „класни стаи“ и за комуникация с приятели и роднини.

През 2020 година, когато хората трябваше да останат вкъщи, те инвестираха повече пари и за повишаване на комфорта на домовете си. Затова и купуваха по-скъпи и мощни климатици, по-големи и по-модерни телевизори, по-скъпи дивани и по-големи хладилници, тъй като увеличиха покупките на храна заради затворените ресторанти.

Важна тенденция, която беше обусловена от Ковид кризата, е и ръстът на онлайн покупките на изплащане. През последната година броят на онлайн заявленията нарасна с 14% в сравнение с 2019 година.

Facebook коментари