fbpx Китайска компания иска да партнира с автомобилния завод в Ловеч | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Китайска компания иска да партнира с автомобилния завод в Ловеч

 Компанията Yutong Bus, която е един от водещите световни производители на автобуси, проявява интерес да започне производство в България в партньорство с „Литекс Моторс“. В момента между двете компании текат преговори, които се очаква да бъдат финализирани скоро. Това стана ясно по време на срещата на министър Добрев, който е на посещение в Китай с представителите на китайската фирма Кент Чън и Бери Люй.
Yutong Bus държи 25 % от вътрешния пазар и 15 % от износа на автобуси, произвеждани в азиатската страна. През изминалата година компанията е произвела 46 700 автобуса и планира през тази броят им да достигне до 52 000.
Компанията Yutong Bus проявява интерес към производството на автобуси за нуждите на обществения градски транспорт, специални автобуси за училищата, както и междуградски автобуси.

«Ние сме единствената страна в ЕС, където себестойността на продукцията ви ще бъде сравнима с тази в Китай». Това каза министър Добрев по време на срещата си със заместник генералния директор на Noble lift Гари Динг. Компанията е световният № 1 производител на транспалетни колички и кари и в момента търси дестинация за свои инвестиции в Европа.

Технологията за отглеждане на маслодайни рози у нас бе в центъра на вниманието на китайската компания New margin ventures. Тя инвестира в компании от различни сектори. Портфейлът им включва капитали на стойност повече от 1 млрд. долара в над 150 фирми от IT сектора, здравните услуги, технологиите за устойчиво развитие и други. В отговор на интерес от тяхна страна, министър Добрев представи и перспективите за местен добив на газ в България.