fbpx „Книги за смет“ пристига в Шумен и Варна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

„Книги за смет“ пристига в Шумен и Варна

Последният трети уикенд от първата част на тазгодишното издание на инициативата „Книги за смет“  ще се проведе тази събота и неделя в градовете Шумен и Варна. Организаторите ще очакват всички желаещи на паркинга на Kaufland в Шумен (27 май), кв. Тракия на бул. „Симеон Велики“ 28 и във Варна (28 май), кв. Одесос на ул. „Девня“ 24.

Добре познатият регламент на „Книги за смет“ предвижда всеки донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса да получи в замяна книга по избор. Събитията са част от най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето. Kaufland подкрепя каузата от 2019 г., като за всяко издание компанията осигурява локации за провеждане на събитията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават.

За поредна година „зеленият“ ритейлър е основен партньор на „Книги за смет” и е домакин на кампанията през първата й част в шест града – Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна. Вторият етап на „Книги за смет“ ще се проведе през септември в София, Пловдив и Бургас.

Организаторите съветват предаваната за рециклиране пластмаса да бъде почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които не се приемат, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък.