fbpx Колко са твоите пари за твоята почивка? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Колко са твоите пари за твоята почивка?

Колко са твоите пари за твоята почивка?

Сезонът на отпуските започна с пълна сила, а за някои първото море вече е спомен. Според проучване, поръчано от Visa в България, четирима от петима българи ще прекарат своята лятна отпуска в курортите в страната. Изследването е проведено сред жителите на девет от големите градове. То също показва, че тази година хората на възраст между 35-44 години ще изхарчат най-много средства за своята почивка, средно по 1 288 лева, следвани от хората между 25-34 години с 1 272 лева.

79% от участниците в проучването са заявили, че ще прекарат отпуската си в България. Само 15% планират да пътуват в чужбина за лятото, като Гърция и Турция са най-предпочитаните 

Изследването показва, че основните причини за избора на България са, че тук почивките са по-достъпни (41%) и е по-лесно да се стигне до желаната дестинация (28%). От друга страна хората, които ще прекарат отпуска си извън страната са посочили като основен аргумент, че това е по-вълнуващо и интересно (54%) спрямо местните курорти. Най-младите участници в проучване на възраст между 18-24 години ще са с най-малък бюджет за лятото - средно по 746 лева. По отношение на нагласите по региони, жителите на София ще похарчат най-много за летните си отпуски, средно по 1 337 лева, следвани от жителите от град Плевен с 1 280 лева. Средната сума за всички участници в проучването е 1 144 лева.

Повече от една трета (36%) са заявили, че ще изхарчат повече средства през своята отпуска тази година в сравнение с миналата, а малко под половината (47%) ще разполагат със същите средства. Само 17% са отговорили, че планират да изхарчат по-малко в сравнение с 2010 година.

Изследването показва, че има силна тенденция за предпочитането на картовите разплащания както по време на резервациите, така и по време на самата почивка. Почти половината от всички анкетирани (44%) ще организират своята ваканция сами, без да ползват услугите на тур оператор, и ще използват карта, за да платят за нея.

Като основна причина за това им решение те посочват, че картовите разплащания са по-удобни (48%) и по-сигурни (28%) от плащането в брой. Платежната карта също е често използвано средно от хората, които ще използват услугите на туристически агенции както о

Според проучването картите са предпочитан метод за разплащане и по време на самата почивка. 21% от анкетираните ще платят с дебитна карта, защото намират този начин на плащане за по-сигурен (62%), по-изгоден (32%) и по-удобен (14%) от парите в брой. Изследването показва, че повечето хора планират да вземат отпуската си през месец август (44%), като началото на месеца е най-предпочитаният период за лятната почивка (20%). Следващият най-желан период е месец юли (40%) и накрая е септември (10%). Само 8% са използвали отпуската си през юни.2

По-голямата част от извадката (85%) ще прекара същото или повече време в отпуска в сравнение с миналата година, а само 15% ще си почиват по-кратко, отколкото през 2010 година. По-малко от една трета (31%) от българите ще са на почивка между седем и десет дни, а почти същия процент (30%) - между четири и седем дни. Едва 19% ще се възползват от по-дълга отпуска между 10 и 14 дни. Средно за проучването българските картодържатели ще прекарат по 11 дни в отпуска това лято.

Данните от изследването показват, че най-желани са черноморските дестинации, като две трети (67%) планират да прекарат ваканцията си на морето, а 18% в планинските курорти. Участниците в проучването планират да посетят или вече са посетили Слънчев бряг (10%), Варна (7%), Приморско (7%), Бургас (7%) и Златни пясъци (5%). Курортите по Южното черноморие са или ще бъдат избрани от 17% от хората.

Facebook коментари