fbpx Конкретни предложения за намаляване на цената на дървата за огрев | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Конкретни предложения за намаляване на цената на дървата за огрев

„Очаквам директорите на държавните горски стопанства да дадат конкретни предложения за мерки, които да доведат до намаляване на цените на дървата за огрев. Ръководителите трябва да изготвят анализи и да дадат своите планове до края на месец януари“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при участието си в телевизия България он ер. 

Министърът информира, че е възложил да бъде изготвена справка каква дървесина е изнесена и какви количества са заложени да бъдат реализирани зад граница. „Разглеждаме различни хипотези, които биха имали реален ефект върху спада на стойностите на дървата за огрев“, посочи д-р Иванов и уточни, че може да бъде коментиран и мораториум, ако се докаже, че ще повлияе положително.

По думите му, в момента един кубик дърва минава 160 лв., което е двойно увеличение спрямо лятото. Той обясни още, че отделянето на Изпълнителна агенция по горите извън структурите на министерството цели засилване на контрола и повишаване на качеството му. „Държавните горски предприятия ще останат в Министерство на земеделието, стопанската дейност и правенето на политики в тази област ще остане във ведомството“, подчерта министърът. 

Ще бъде направено всичко, за да се защити интересът на българския и европейския данъкоплатец

Министър Иванов обясни, че работата на „Напоителни системи“ ще подлежи както на вътрешен, така и на външен одит. Той коментира, че се очаква резултати от тях да има още през следващата седмица. „През 2020 година дружеството е провело редица търгове, на обща стойност 107 млн. лв., като има сключени 26 договора. Към момента няма изплатени суми, но има съмнения за злоупотреби в организацията на процедурите“, обясни д-р Иванов.

Той подчерта, че има вероятност от финансови корекции в размер на 25% от сумата. Според него, ако се стигне до тази хипотеза, това може да предизвика и фалит на дружеството. „Ще предприемем всичко необходимо, за да се избегне финансовата корекция и е много важно, че се предприеха бързи действия, за да се предотврати тази щета за бюджета“, подчерта министърът. Той увери, че ще бъде направено всичко, за да се защити интересът на българския и европейския данъкоплатец. 

Аграрният министър посочи, че ще се спазва принципът на пълна прозрачност и всяка структура към министерството ще информира обществото за нейната работа. 

В отговор на запитване за идеята за намаляване на ДДС на храните д-р Иванов съобщи, че по тази тема са водени разговори с Министерството на финансите. „Бих подкрепил подобна мярка за намаляване на ДДС на продуктите от „малката кошница“, заяви д-р Иван Иванов. И уточни, че тази теза ще бъде защитавана и пред финансовото ведомство и се надява да бъде постигнато споразумение.

Относно структурни промени министър Иванов обясни, че за момента такива не се правят. Той поясни, че са възложени анализи на дейността на всички структури и резултатите ще тях ще покажат дали има нужда от рокади. „Надявам се, да няма такива проблеми на други места. Убеден съм, че има съвестни хора, които са си вършили работата“, коментира д-р Иванов.

По думите му възложено е изготвяне на устройствен правилник, заради отделянето на някои структури от институцията. „Проведох срещи с директорите на дирекции и съм поискал доклади от тях, в които трябва да има информация как конкретно в тяхната работа ще се реализират приоритетите записани в коалиционното споразумение“, информира министърът.