fbpx Корсика - континент, събран в една шепа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Корсика - континент, събран в една шепа

Ваканциите са към края си, но пък септември и октомври са едни от най-хубавите месеци за пътешествия – времето все още е топло, морската вода също и няма туристическата лудница на активния сезон. Освен това цените на хотелите и ресторантите спадат значително. В следващите редове ви предлагаме една дестинация, за която може би не сте се замисляли?
 
 
На 200 километра от Лазурния бряг, Корсика господства насред Средиземно море. Интересните пейзажи, паметници и райски плажове превръщат острова в идеално място за туризъм, релакс и изследване на културно и историческо наследство, пропито с вековни традиции.
 
Корсиканското крайбрежие, с обща дължина от над 1 000 км, е най-разнообразното и богато крайбрежие във Франция. Водата е кристалночиста, безбрежните плажове са посипани с най-фин пясък, малки безлюдни заливчета или гранитна скали ще ви пренесат в други светове. От полуостров Кап Корс, през островите Лавеци и големите плажове (Ricanto, Ostriconi, Palombaggia, Santa Giula,...), заливите Порто, Джиролата и Каланчес де Пиана (включени в списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО) ще откриете невероятни картини.
Тук може да се отдадете на различни занимания - разходка из пустинята Агриате, Кастанича, гората Оспедале, голф и всякакви водни спортове. 
 
 
„Планина в морето”
Корсика е планински остров, където дантиевски пейзажи с надвиснали хребети, остри върхове и езера се редуват с обширни и тихи плата. Планината пази своите традиции и идентичност – тук и днес ще откриете селата със здрави каменни къщи. Навсякъде  е пълно с туристически пътеки. Цялото природно великолепие се разкрива в дефилетата Рестоника, Монте Стело и стръмните скали на Бонифачо. Яхтеното пристанище на Бонифачо приканва за почивка на брега на Средиземно море.
 
Земя богата с културни ценности и традиции
Първоначално Корсика е била генуезка владение, впоследствие френска територия, но отстоява своите живи традиции и многовековни обичаи, които се въплъщават в гласовете, музиката и изкуството на занаятите. Непременно трябва да посетите националния къща-музей на Бонапарт, музеят Fech в Аячо и Museu di a Corsica в Корте в сърцето на острова. Ако в Бастия, сте впечатлени от най-голямата църква в Корсика Saint-Jean-Baptiste, то очарованието на църквата в романски стил San-Michele de Murato ще ви изненада със своята оригиналност. Гръцката църква Cargèse стои в основата на корсиканските традиции. А красотата на селото Sant'Antonino предлага пленителна почивка.
 
 
Корсиканска кухня с характер
Не сте били в една страна, ако не опитате типичната и кухня, а Корсика има какво да предложи. Колбасите coppa, lonzu, prisuttu, figatellu съпътстват полентата с кестеново брашно или супите. Риба, морски дарове и други ястия са подправени с местни билки, сред които риган, майорана и мента. Brocciu, направено от суроватка от козе или овче сирене, venachese, orezzincu или calenzana са типични сирена за този край на овчари. Медът е също един от традиционните продукти на тероара на Корсика. По отношение на виното, опитайте качеството на вината с контролирано наименование за произход - Nielluccio, Vermentino, Sciacarello. Корсика Ви освежава с Orezza, Zilia или Saint-George, който трябва да се разреди, когато дойде време за аперитива, с pastis, който се конкурира с Cap Corse.