fbpx Кучета-водачи ще помагат на слепи хора | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кучета-водачи ще помагат на слепи хора

От днес 26 бъдещи и настоящи кучета-водачи ще носят фамилията Мтел. Четириногите получиха новите си имена по време на официално кръщаване, организирано от телекома и фондация „Очи на четири лапи”. Ритуалът, който се превърна в традиция, се провежда за шеста поредна година.
Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният изпълнителен директор на Мтел Андреас Майерхофер влязоха в ролята на кръстници на умните лабрадори и голдън ретривъри. Те закичиха новите си кръщелници с медальон, а собствениците им получиха грамота.
Кайзер, Зора, Идалго, Зета, Кения и Карла са само част от кучетата-водачи, получили името Мтел. Някои от тях вече успешно са преминали своето обучение, а други съвсем скоро ще влязат в училището за кучета-водачи. След успешно приключен тренировъчен курс кучетата биват предавани на новите си стопани, за да им помагат, срещу символичната сума от 1 лев. Мисията на фондацията е рехабилитация и реинтеграция на хора със сетивни увреждания с помощта на служебни кучета. Неправителствената организация oбучава кучета-водачи и безвъзмездно ги предоставя на слепи хора, които също минават курс на обучение за работа и живот с куче-водач. Само за последните шест години в училището са дипломирани повече от 40 кучета-водачи.