Lenovo с рекордни приходи за финансовата 2018/2019

Lenovo регистрира рекордни резултати за финансовата 2018/2019 г. с най-високите приходи в историята на компанията на стойност $51 млрд., което е увеличение с 12,5% на годишна баз. Скокък на печалбата преди данъчно облагане е с 459% на годишна база до $856 млн., благодарение на стратегията за интелигентна трансформация. Нетната печалба възлиза на стойност $597 млн. – ръст със $786 млн. спрямо предходната финансова година. Силните резултати за четвъртото тримесечие отчитат двуцифрен растеж (с 10,1% на годишна база) на приходите до $11,7 млрд. По-високи са и приходите, и печалбата във всички дейности за първи път от придобиването на х86 и Motorola и по-висока печалба преди данъчно облагане в размер на $180 млн., което е увеличение с 389% на годишна база. Скокът на нетната печалба е с 261% на годишна база до $118 млн.

Групата за интелигентни устройства (Intelligent Devices Group/IDG) продължава да е лидер в индустрията. Благодарение на Smart IoT стратегията на Lenovo, бизнесът отчита почти двуцифрен растеж (9,9%) за цялата финансова година и над двойно увеличение на печалбата преди данъчно облагане (109%) на годишна база до $1,843 млн. за същия период.

Групата за персонални компютри и смарт устройства (Personal Computer and Smart Devices Group), едно от двете бизнес поделения на IDG, отчита рекордни приходи за цялата финансова година в размер на $38,5 млрд. и печалба преди данъчно облагане на стойност $1,98 милиарда. Благодарение на иновациите Lenovo е #1 компанията за производство на персонални компютри в света (според IDC) с рекорден пазарен дял от 23,4% за финансовата година. Компанията продължава да е най-бързо развиващата се сред топ 5 на играчите в бранша (+9,5% на годишна база). Предизвикването на статуквото и преосмислянето на форм-фактора и потребителското преживяване доведе до множество технологични пробиви през изминалата финансова година, особено съобщението на 13 май за първия в света персонален компютър със сгъваем екран.