fbpx Министерство на туризма и Българска банка за развитие подписаха меморандум за сътрудничество в помощ на хотелиерския и ресторантьорския бранш | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Министерство на туризма и Българска банка за развитие подписаха меморандум за сътрудничество в помощ на хотелиерския и ресторантьорския бранш

Водеща снимка
Да

Министерство на туризма и Българска банка за развитие подписаха меморандум за сътрудничество в помощ на хотелиерския и ресторантьорския бранш

Министерство на туризма и Българска банка за развитие подписаха меморандум за сътрудничество, чрез който ще бъде осигурено директно финансиране на засегнатите от пандемията микро-, малки и средни фирми от хотелиерския и ресторантьорския бранш. Подписите си положиха министърът на туризма Христо Проданов и изпълнителните директори на ББР Владимир Георгиев и Живко Тодоров. На събитието присъства и министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

За да осигури по-голям достъп до ликвидност в трудната обстановка, ББР създава нова програма "Подкрепа за туризма ", която ще помогне на хотелиери и ресторантьори, включително стартиращи, да посрещнат своите нужди, да се справят с просрочени задължения и да облекчат текущите си плащания към финансови институции и доставчици.

Обемът на програмата е 60 млн. лв., като банката ще предложи два продукта - "Ликвидна помощ за ресторантьори", и "Ликвидна помощ за хотелиери". Предимството на новите условия е, че осигуряват достъп до финансиране и на фирми в просрочие до 90 дни съгласно ЦКР (до 5% от общия портфейл) и до 60 дни (до 45% от общия портфейл), като бъдат рефинансирани техните задължения. Рефинансираните кредити могат да бъдат разсрочени до 2 години, като се облекчи тежестта на погасителните им вноски.

Тази нова програма е от пряка полза за около 52 хиляди микро-, малки и средни компании от сектора, като са предвидени гратисни периоди – 18 месеца за хотелиерите и 12 за ресторантьорите. А прогнозните лихвени проценти ще са от 2,82%, съгласно профилите на кредитополучателите.

Министър Проданов заяви, че туризмът бе най-тежко засяганият сектор от COVID-19 кризата и поради тази причина много от икономическите сектори се оказаха в изключително трудна ситуация. „Търговските банки, имайки предвид тежкото им положение, се отнасят с недоверие към представителите на туристическия бизнес. Поради тази причина по време на коалиционните преговори с коалиционните партньори решихме да създадем с ББР специален продукт за туристическия бизнес“, уточни той. По думите му продуктът ще даде възможност за подобряване на ликвидността на фирмите, така че те да са по-конкурентоспособни и да работят по-спокойно.

От своя страна министър Лорер каза, че Българската банка за развитие ще продължи да работи с българския бизнес, за да го подкрепя там където наистина има нужда от това.

Изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев уточни, че основният проблем в туризма е липсата на оборотни средства и точно там банката ще се опита да помогне. „Тук е ролята на ББР да се намеси и да подпомогне сектора, който излиза извън рамките на нормалното кредитиране в другите банки“, заключи той.