fbpx Модерен завод за гипс отвори врати | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Модерен завод за гипс отвори врати

Първият завод в България с комплектна инсталация за калциране на природен гипс бе открит във видинското село Кошава. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г". Само оборудването на новата инсталация с капацитет 80 хил. тона годишно е на стойност 8 000 000 млн.евро.

Първите два етапа от Инвестиционната програма на Дружеството ГИПС са закупуването на проходчески комбайн тип КСП -32 за механизиране на добива и прокарване на минните изработки и откриването на нов „Цех за производство на сухи строителни смеси на циментова и гипсова основа”. Изградена е инсталация за пресяване и сушене на пясък, който се влага в производството на новите смеси на гипсова и циментова основа.
Пускането на Комплектната инсталация ще доведе до значително намаляване на вредното въздействие върху околната среда и енергоемкостта на производството, като разходът на електроенергия ще се понижи с 45%. Капацитетът на новата инсталация е 14 тона на час, което се равнява на около 80 хил. тона годишно. Освен Комплектната инсталация, новият завод включва и автоматизирана линия за пълнене и палетизация, складово стопанство и производствени лаборатории.
Мината край с. Кошава е единственото в Югоизточна Европа находище за подземен добив на гипс.