fbpx Китай е на 2-ро място сред търговските ни партньори извън ЕС | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Китай е на 2-ро място сред търговските ни партньори извън ЕС

етикети

Китай се нарежда на второ място сред търговските партньори на България извън ЕС според данните за първите шест месеца на тази година. Това каза зам.-министър Николай Павлов по време на дискусия, организирана от Китайската медийна група по повод 10-годишнината на инициативата „Един пояс, един път“. 

На форума присъства посланикът на Китай у нас Н.Пр. Дун Сяодзюн и представители на Българо-китайската камара за индустриално развитие. 

По време на дискусионната среща зам.-министър Павлов съобщи, че през последните години икономическото сътрудничество на страната ни с Китай се развива с бързи темпове. 

„Ние разглеждаме развитието на двустранните търговско-икономически отношения в контекста на пълноправното членство на България в ЕС и факта, че Китай е стратегически партньор за ЕС и за България“, каза Николай Павлов.

Той изтъкна, че страната ни се опитва да привлече инвестиции от Китай в сектори, които осигуряват висока добавена стойност чрез въвеждане на иновации и които насърчават конкурентоспособността на икономиката.

Зам.-министърът информира, че българският бизнес продължава да търси нови пазари в Китай, най-вече за продукти, с които страната ни е известна в Азия, като селскостопански и хранителни стоки, етерични масла и козметика, вино, минерална вода и други. 

„Вярвам, че повече китайски компании ще се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и иновации“, каза още Николай Павлов. Той акцентира и на връзката между науката и бизнеса и обяви, че тя е сред водещите приоритети на българското правителство.