fbpx „Базар на професиите” 2022 среща деца и младежи с мечтаните им професии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

„Базар на професиите” 2022 среща деца и младежи с мечтаните им професии

етикети

За осма поредна година Базар на професиите ще срещне стотици деца и младежи с мечтаните им професии, представени от водещи компании и професионалисти. На 25 и 26 ноември в София Тех Парк млади мечтатели на възраст между 10 и 23 години ще участват в организираната от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД) инициатива, която подпомага ранното кариерното ориентиране и насърчава съзнателния избор на професия. Събитието е с вход свободен.

„Базар на професиите” е най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти. Проектът е продължение на „Гордея се с труда на моите родители”, но показва и професии извън рамките на компаниите - традиционни, но значими за обществото като лекар, учител, писател, както и нови и придобиващи широка популярност, и такива, които се очаква да бъдат необходими и търсени в бъдеще.

Още от първото си издание “Базар на професиите” бе припознат от бизнеса като  общественополезна инициатива и днес компаниите и организациите обогатяват участието си чрез включване с няколко формата – изложбени щандове, работилници, индивидуални лекции и участие в дискусии. Различните форми на интеракция с младежите ще направят досега им до професиите запомнящ се.

Хибридният формат на събитието, с възможности за стрийминг на част от представянията и разговорите по професии, ще даде възможност на повече деца и младежи да се запознаят с широка палитра от професии и перспективи за реализация.

„Тенденциите в обществото ни ясно показват нуждата от кариерно ориентиране. Над 331 000 млади хора в България на възраст 15-34 г. нито работят, нито учат, над 50% от завършилите висше образование не работят по специалността си, връзката образование - бизнес все още не е достатъчно силна, а много млади хора трудно намират смисъл и мотивация.

Като отговор на тези тревожни модели идва Базара на професиите. Той спомага професионалното ориентиране, откриване на призвание, което отговаря на заложбите и интересите на всеки отделен млад човек. Това е осмото му издание и вече имаме младежи, съзнателно избрали своето образование и професии благодарение на срещата си с професионалисти на Базара.

Инициативата показва и общественополезната и визионерска роля на бизнеса, който се грижи не само за собственото си бъдеще, но и прави мост между образованието и труда, и създава условия за удовлетворяваща реализация на младите хора.”, сподели Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа.

Компаниите, които желаят да се включат в събитието, ще могат да заявят своето участие до 15 ноември 2022 г. Те ще могат да разчитат на съдействие от Българската мрежа по подготовката за представяне на професиите и на практически съвети от наръчниците за провеждане на „Базар на професиите”.