Логистичният бранш у нас достига нивата отпреди кризата

През 2011 г. годишният оборот на голяма част от фирмите от спедиторския и логистичен бранш е достигнал нивата от предкризисната 2008 г. Това сочат резултатите от анкета на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика (НСБС), проведена сред членовете на асоциацията, представени по време на форума „България в сърцето на европейската логистика“, който се провежда в София с участието на водещи експерти от международни логистични организации, Световната банка и представители на български държавни институции.

78% от участниците в допитването потвърждават, че бизнесът им през 2011 г. е ускорил обороти и обемите на транспортираните стоки са сравними с тези преди кризата. Най-голям принос за ръста в оборота на логистиката имат компаниите от фармацевтичния сектор, промишлеността, металургията и енергетиката. Значително са нараснали също така обемите на транспортираните суровини и строителни материали, както и транзитът на суровини, посочват компаниите от бранша. Въпреки положителните резултати, част от мениджърите са все още предпазливи в оценките си, че тенденцията е трайна.

Данните сочат още, че изминалата 2011 година не е била белязана от фалити или сериозни размествания в логистичния бранш. 15% от фирмите са направили значителни инвестиции, а други 15% планират такива през следващите 12-18 месеца. В допълнение през изминалата година половината компании от сектора са вдигнали заплатите на служителите си с 20%. За 2012 година всяка втора фирма планира да наеме нови служители, а едва 2% от отговорилите заявяват, че ще правят съкращения.

Моля коментирайте