fbpx Маестро Росен Миланов дирижира “Реквием” от Верди в зала “България” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Маестро Росен Миланов дирижира “Реквием” от Верди в зала “България”

Маестро Росен Миланов дирижира “Реквием” от Верди в зала “България”

Оперните прими Цветелина Василева и Мариана Пенчева, тенора Михаил Михайлов и баса Ивайло Джуров ще са солистите в “Реквием” от Верди, който Софийската филхармония представя на 12 декември в зала „България“. Националният ни оркестър привлече за диригент уважавания и обичан от публиката в цял свят българин Росен Миланов.

Маестро Миланов е световноизвестен диригент и музикален директор на симфонични оркестри в Съединените щати, Испания, а отскоро е главен диригент на словенския оркестър на RTV в Любляна. Изявеният ни музикант е дирижирал националния оркестър във Вашингтон, оркестъра на Ню Джърси, филхармонията на Сиатъл, оркестъра на Индианополис, Къртис, големия благотворителен концерт на соул-кралицата Арета Франклин и бившия дипломат на САЩ Кондолиза Райс, средствата от който са дарени на деца без родители.

Сопраното Цветелина Василева е още един пример за успешен българин и голям талант, признат в цял свят след многобройните си успешни премиери в най-престижните световни оперни театри.  Василева е желан гост на концертния подиум в Роял Албърт Хол (Лондон), Кремълски дворец (Москва), Джордж Уестън хол (Торонто), Концертгебаум (Амстердам), фестивалите в Уексфорд, Единбург, Торре дел Лаго и др.

Мецосопраното Мариана Пенчева дебютира на сцената на Миланската Скала под диригентството на Рикардо Мути през 1993 г. През 1994 г. партнира на Лучано Павароти в “Бал с маски” в неаполитанския театър „Сан Карло“, през годините е споделяла сцената с Анна Нетребко, Андреа Бочели, Лео Нуци, Димитри Хворостовски. През този сезон пее във “Фалстаф” на сцената на Берлинската Щатсопер, под диригентството на Даниел Баренбойм.

Тенорът Михаил Михайлов е предпочитан гост-солист на Софийската филхармония в кантатно-ораториални творби на Верди, Росини, Дворжак, Бетовен, Моцарт, Менделсон и др. През 2013 солира точно в “Реквием” на Верди в Роял Фестивал Хол в Лондон, с Кралския филхармоничен оркестър. През 2017 е сред 20-те млади певци, достигнали до полуфинала на конкурса „Опералия”, организиран от Пласидо Доминго, а през 2018 е полуфиналист на Concours musical international de Montréal, Канада. Михаил Михайлов участва оперни постановки, фестивали и концерти в Германия, Моска, Франция, Италия, Румъния, Швейцария и др. Сред последните успешни изяви на Михаил Михайлов е участието му в концерта на Соня Йончева, който се състоя през ноември в зала “България”.

Басът Ивайло Джуров учи камерно пеене в Кралската Консерватория в Хага, Холандия. Талантливият солист гастролира на всички български оперни сцени и участва в множество турнета в Европа и Северна Америка. Ивайло Джуров е усешен не само с ролите си в класически оперни произведения, но и с изпълненията си на множество кантатно-ораториални произведения от Бах, Хендел, Хайдн, Моцарт, Бетовен, Росини Менделсон, Брамс, Верди, Рахманинов, Шостакович и др.
Националният филхармоничен хор с диригент Славил Димитров също ще се присъдени към звездния състав от солисти, диригент и Софийската филхармония за изпълнението на емблематичната вердиева творба. 

“Реквием” е иконично произведение, което надживява времето си заради гениалната музика и философските въпроси, които поставя. Верди използва драматичната интензивност, която познаваме от неговите опери и ни води към истината, че няма друг източник на надежда от нас самите.

Билети за “Реквием” на 12 декември са налични на касата на зала „България“ и в мрежата на ивентим,  а цените са от 25 до 40 лв.