fbpx Медовина спечели приз за иновация | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Медовина спечели приз за иновация

Медовина спечели приз за иновация

Напитка, позната още на траките, но възродена в модерен вариант от български учени, е една от хитовите новости на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“, която се провежда в Международен панаир Пловдив. Тя бе наградена в Конкурса за иновации, където в шест категории се състезаваха 50 продукта на 36 фирми и научни институти.

Медовината, чиято рецепта е разработена в Института по криобиология и хранителни технологии, се базира на древния опит и модерните способи за производство. Тя съдържа специално подбрани мед и дрожди, билки и плодове. Получи приза в раздел „Научна дейност и разработки“.

Наградените изделия са общо девет, като пет от тях са на институти от състава на Селскостопанската академия. 17 нови сорта растения са създадени от нейните специалисти през миналата година. Два от тях са победителите в категория „Сортови семена и посадъчен материал“. Това са новият червен винен сорт лоза „Кайлъшки рубин“ на Института по лозарство и винарство в Плевен и сорт пипер „Калоян“ на Института по зеленчукови култури „Марица“-Пловдив. Дано виното, създадено от новия рубин, да превземе всички маси, пожелаха си създателите на сорта.

Да привлекат млади хора към агробизнеса пък е амбицията на екипа на „Ник електроникс“, който бе отличен за система за управление на земеделско стопанство с дисплей за навигация, базиран на Android. Другата награда в раздел „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“ бе за технологията за механизирано отглеждане и прибиране на сусам от големи равнинни площи на Института по растителни генетични ресурси-Садово.

За малките млечни фермери полезна ще бъде комбинираната инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници, представена от фондация „Биоселена“ и Аграрния факултет в Стара Загора в категория „Машини, инсталации и технологии за животновъдството“. Тя също е сред призьорите заедно с модулната технология за машинно доене на кози на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“ и Института по Института по планинско животновъдство в Троян.

В категория „Животновъдство“ най-успешен се оказа електрическият колесен товарач, представен от „Агритоп“, а в раздел „Торове и препарати за селското стопанство“ - многофункционалният микробиологичен препарат „Байкал ЕМ 1“ на изложителя „Екобаланс“.

Титлата „Лауреат на агронауката 2015“ бе присъдена на акад. Атанас Атанасов в конкурса „Учен на годината в областта на аграрните науки“, организиран от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.