fbpx Meridiam и неговият партньор Летище Мюнхен спечелиха концесията за Летище София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Meridiam и неговият партньор Летище Мюнхен спечелиха концесията за Летище София

Върховният административен съд на България потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията от 14 ноември 2019 г., с което Meridiam и неговият партньор Летище Мюнхен бяха избрани от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за концесионер на Летище София.

Инвестицията, предвидена в рамките на това 35-годишно дългосрочно публично-частно партньорство, ще допринесе за икономическото преодоляване на кризата с Covid-19 в България и ще подкрепи българското правителство и местните власти за постигане на значителни регионални предимства в социален, икономически и екологичен аспект.
Летището ще развие нови стандарти за въглеродна акредитация и екология, служещи като еталон за други летища и индустрии, чрез които да се превърне във водещ фактор за социален, икономически, екологичен и всеобхватен растеж, който да допринесе за развитието на София и България.

С доказан опит в летищния сектор и съществуващо портфолио от знакови летища, включващо Централния терминал на LaGuardia (Ню Йорк, САЩ), Queen Alia International (Йордания) и Ivato and Nosy Bé (Мадагаскар), Meridiam възнамерява да положи основата на успешното устойчиво развитие на Летище София. Фондът се ангажира да работи с целия авиационен сектор, за да постигне намаляване на въглеродните емисии като част от своята мисия.

Летище Мюнхен ще предостави цялото свое ноу хау, експертен опит, най-добри практики и достъп до пазари, особено по отношение на авиационен маркетинг, развитие на маршрути, изживяване на пътниците, интелигентно развитие на летището, разработване на летищния център и ефективност на оперирането.

Meridiam е основан през 2005 г. от Thierry Déau (Тиери До), с убеждението, че синхронизирането на интересите между публичния и частния сектор може да осигури критично важни решения за колективните нужди на общностите. По френското законодателство Meridiam е независима инвестиционна компания и управлява активи. Компанията е специализирана в развитието, финансирането и дългосрочното управление на устойчива публична инфраструктура в три основни сектора: мобилност, енергиен преход и околна среда, и социална инфраструктура. С офиси в Адис Абеба, Аман, Дакар, Истанбул, Ню Йорк, Люксембург, Париж, Торонто и Виена, Meridiam понастоящем управлява 8 милиарда долара и повече от 80 проекта и активи. Meridiam е сертифициран по ISO 9001:2015, ISO 26000 „Advanced“ от VigeoEiris и прилага собствена методология във връзка с екологични, социални и управленски аспекти (ESG) и въздействието им, основаващи се на целите на ООН за устойчиво развитие (SDGs).