fbpx Метростанциите вече с места за паркиране на велосипеди | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Метростанциите вече с места за паркиране на велосипеди

Първите от общо над 500 нови места за велосипеди, разположени във всички метростанции в Софийското метро вече са налични. Инициативата е на "Спаси София" “Най-накрая, на всички метростанции в града ще бъдат монтирани специални стойки за велосипеди, където хората ще могат спокойно да оставят велосипедите и да продължат пътуването си с метро. Всички велопаркинги са абсолютно безплатни и са поставени на закрито и в охраняемата част от станциите, така че велосипедистите да могат да ги ползват без притеснение.” - разказа независимият общински съветник Борис Бонев.

"Новите места за велосипеди в станциите на метрото дават удобна и евтина възможност за бързо придвижване из града, особено имайки предвид високите цени на горивата.” - обясни Стефан Спасов от Спаси София, които са инициатори на проекта.

Велосипедните стойки са направени по уникален за София дизайн и са максимално удобни за заключване на велосипедите на тях. Паркингите са изработени от алуминий, който е ненатрапчив, лесен за поддръжка и устойчив материал, а формата им следва контура на велосипед и така дава възможност всичките му части да бъдат закрепени.

Паркингите са разположени на 67 от най-натоварените входове на метростанциите из целия град, така че обществения превоз да бъде по-достъпен, а зависимостта от автомобилите да бъде намалена. 

Зад инициативата застават ДЗИ, Метрополитен, които помогнаха с монтирането на съоръженията по различните метростанции, както и Cycle Gets, които изработиха новите стойки.

Независимият общински съветник Борис Бонев дойде с колело си на събитието и бе първият ползвател на новите паркинги за велосипеди. “Каня столичани да дадат шанс на градския транспорт и велосипедите. От Спаси София осъзнаваме добре, че условията са далеч от идеални, но ние няма да се откажем да правим всичко по силите си, за да подобрим алтернативите за придвижване в София. Точно този проект ми дава увереност, че след местните избори, градът ни ще може да започне усилено да се развива и да става по-комфортен за живот“.