fbpx Международно биенале на стъклото призовава към повече еко мислене | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Международно биенале на стъклото призовава към повече еко мислене

Международно биенале на стъклото призовава към повече еко мислене

На 05.06 (понеделник) от 10ч „Международно Биенале на Стъклото 2017“ организира събитие в София под надслов „Бъди стъклЕКО!“, което цели да привлече вниманието на обществото към възможностите за използване на стъклото вместо пластмасовите изделия.

В парка Гео Милев в столицата, всички желаещи ще могат да донесат стъклен амаблаж за рециклиране и така да се присъединят към инициативата. Стъклото може да бъде използвано многократно и е един от най-хигиеничните материали за съхранение на хранителни продукти и напитки.

Международно биенале на стъклото е първото по рода си събитие в България, което цели да развие художественото стъкло по света и у нас.  В рамките на една година ще се състоят различни инициативи в няколко български града като: детски творчески ателиета, лекции, демонстрации, изложби, инсталации, кампании и други.

Световното производство на пластмаса надхвърля 80 милиона тона годишно, като всяка година се увеличава. Тя не се разгражда напълно, а се разпада на все по-малки парченца, така се поглъща от животните, а накрая се връща по хранителната верига в човешкия организъм. За производство на 1 кг пластмаса се използва 180 л. вода. Годишно 5 600 000 000 000 000 литра вода се използват за производство на пластмаса. 50% oт пластмасата, която използваме, изхвърляме веднага след еднократна употреба.

Най-големите замърсители са торбички, чашки, сламки, прибори, шишета. Около 240 найлонови торбички за еднократна употреба на година се използват в България на човек от населението. Пластмасата вече заема близо 40% от повърхността на океана, тъй като 80% от замърсяването на сушата отива в Световния океан, а пластмасата е летлива и лесно попада в реките. 85% от пластмасовите частици в океана са толкова малки, че се считат за микроскопични, което ги прави още по-лесни за поглъщане от животните. Решение има – да предпочетем алтернативата на пластмасата – опаковки, съдове за съхранение и посуда, направени от стъкло, метал, плат и др., които можем да ползваме многократно.

 

Как може да сте СтъклЕКО?

Заменете ежегодно използваните пластмасови кутии за храна със стъклени кутии.

На първо място те визуално изглеждат по-приятни, но по-важното е, че употребата им е здравословна. Стъклото осигурява възможност за хигиенизиране на съда, което при пластмасата е невъзможно да бъде осъществено. Освен това в масово разпространените кутии от пластмаса има множество съставки, които не са полезни за човека като: фталати, бисфеноли и други токсични вещества. При поставяне на топла храна в пластмасов съд, който е петролен продукт, Вие способствате тези вещества да влязат в реакция с храната Ви. Съхранението на продукти в хладилника Ви в стъклени кутии също е нещо, което може да направите и по този начин ще намалите ежедневното приемане на вредни вещества, съдържащи се в широкоразпространените пластмасови кутии.

Откажете се от чашите за еднократна употреба.

В ежедневието на детето Ви, а и във Вашето вероятно присъстват множество чаши за еднократна употреба. Направете персонални чаши от материал като стъкло, инокс и др. Първо, че ще бъде по-полезно, второ, че е по-приятно, а вероятността от разсипване на съдържанието е намалена, тъй като ако стиснете чашата тя няма да се смачка. Изчислено е, че сумата, необходима годишно за пластмасови чаши в детската градина за всички деца е 5 000 лв. Колко много можем да направим за условията в детската градина, ако спестим този разход и го инвестираме в нашите деца.

Зменете пластмасовите бутилки за вода.

Пластмасата, която е използвана за бутилирането на вода и напитки не е предназначена за многократно използване. Сами може да се уверите в това, ако разглобите диспенсъра си и видите, че това, което ще откриете там не е "хигиенично" или погледнете дъното на 10-литровата бутилка, която използвате от 5 години, за да си сипвате минерална вода. Какво е на цвят? Въведете стъклените дамаджани и шишета. Вкусът е много по-добър и е по-полезно за Вас! Освен това при създаването на пластмасовите продукти се отделя над 2 тона въглеродни емисии, а за изгарянето им още 1,4 тона, при който процес във въздуха се отделят токсини, водещи към генни мутации, хормонални смущения, рак, астма, алергии и други.

• Използвайте зеления контейнер.
Бъди стъклЕКО като спомагаш за рециклирането на стъклото. Не забравяй когато изхвърляш опаковките от стъкло предварително хубаво да измиеш бутилката или буркана. Стъклото може да бъде рециклирано и повторно използвано, а в България вече можем да се похвалим с площадка за рециклиране на стъклени отпадъци.
 

Facebook коментари