fbpx MINI празнува 55 години | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

MINI празнува 55 години

етикети

Когато на 18 август 1959 година първите произведени в Бирмингам класически автомобил Mini се появяват на пазара, никой дори и не може и да си мечтае, че в продължение на 55 години концепцията на революционния малък автомобил ще е превърне в една от най-впечатляващите истории на успеха в цялата автомобилна история. Преди 55 години на обществеността са представени два модела, които се различават единствено по радиаторната решетка, тасовете и цветовете на каросерията: Morris Mini-Minor и Austin Seven. Концепцията на конструктора Алек Исигонис е колкото проста, толкова и гениална: много място в интериора при възможно най-малки външни размери, четири места за седене, безупречно поведение на пътя, нисък разход на бензин и изгодна цена. И тези брилянтни идеи са толкова гениални, че остават в сила и през XXI век.

С възраждането на марката и въвеждането на MINI през 2001 година този принцип е затвърден: една напредничава концепция винаги е убедителна и успява да се наложи в различните си варианти. От този момент MINI комбинира класическите добродетели на ранните поколения с изискванията към един модерен автомобил. Единици са автомобилните концепции, които са оцеляла толкова дълго във времето и са постигнали сравнима популярност – и нито една друга концепция не е претворявана с такова разнообразие от варианти като при MINI­.

Днес гамата включва множество модели: като се започне от класическите варианти на каросерията на MINI, мине се през MINI Clubman, MINI Cabrio, MINI Coupé иMINI Roadster и се стигне до MINI Countryman и MINI Paceman. С новото MINI, което е на пазара от пролетта на 2014 година, марката стартира нова глава от историята на успеха си. През есента на 2014 година с MINI 5 врати ще бъде представен напълно нов вариант в моделната гама.

Общото между всички модели е ненадминатата елегантност, запазването на висока стойност, неподражаемата управляемост, подчертано високата сигурност, недостижимия спортен дух, изразителният и уникален дизайн, както и безкомпромисното качество. Тази комбинация от различни качества днес е също толкова актуална като преди 55 години, като в същото време концепцията е по-млада от всякога.

Във връзка с 55-годишния юбилей в първия уикенд на август почитателите на classic Mini и New MINI се срената в графство Кент, за да отпразнуват годишнитата на най-успешния и популярен британски малък автомобил. Новото поколение на оригинала в премиум сегмента на малките автомобили впечатли ентусиастите на MINI не по-малко от някои от предшествениците, които можеха да бъдат видяни по време на събитието. Такива бяха един от първите автомобили на марката от 1960 година, едно classic Mini Clubman Estate и едно classic Mini от 25 Special Edition през 1984 година, както и едно от последните произведени classic Mini от 200 година.

Сред почетните гости на юбилея бе и Пади Хопкърк, който преди 50 години с Mini Cooper S постигна първата победа за марката на Рали Монте Карло, както и Ръс Суифт, който демонстрира някои уникални каскади и трикове. 

По време на International Mini Meeting по традиция се срещат фенове на марката, за да демонстрират своята привързаност и страст към най-известния малък автомобил на света. През тази година те създадоха и произведоха стотици индивидуални стикери и снимки. Най-добрите идеи ще бъдат представени през тази година на голямата изложба на MINI в музея на BMW в Мюнхен.

International Mini Meeting (IMM) бе проведен за пръв път в Германия през 1978 година – като по онова време събитието бе относително малка, тридневна къмпинг-среща. Популярността му се увеличаваше всяка година, феновете изминаваха все по-големи разстояния, когато на края организаторите не решиха да превърнат това събитие в международна среща. IMM се провежда всяка година в различна страна – но на всеки 5 години домакин е Великобритания: и то винаги за рождения ден на марката през август.