Start/Stop система при автоматична скоростна кутия при Volvo

етикети: 

От началото на септември Volvo Car Corporation вече ще предлага на своите клиенти Start/Stop технология с автоматична скоростна кутия. Тя ще е налична с 2.0-литров D3 дизелов агрегат, който е с редуциран разход на гориво. Така автомобилът ще изразходва с 0,4 литра по-малко горивна смес при 100 км пробег. Въглеродните емисии също са снижени с 10 г/км. От това нововъведение могат да се възползват всички бъдещи собственици на моделите S60, V60 и S80.

Start/Stop система се предлага като опция в почти всички модели на шведската марка с механична скоростна кутия. При автоматик системата работи на същия принцип, като двигателят се изключва, когато автомобилът спре напълно (0 км/ч) и се стартира отново, когато шофьорът освободи спирачката и натисне педала за газта. Интересно е да се отбележи, че електрическа помпа поддържа налягането на маслото в автоматичната предавателна кутия, докато агрегатът е изключен.

Специалистите на Volvo също са подобрили стартера на двигателя, за да може да издържа на увеличения брой цикли на стартиране на новия за компанията 2.0-литров D3 двигател, който е с мощност от 163 конски сили и 400 Нм въртящ момент. Той беше представен за първи път в края на 2010 година. Разработен е на базата на познатия 2.4-литров, но е с намален ходов обем и оптимизиран разход на гориво. Това се постига с помощта на пиезоелектрически инжектори, които са с високо бързо действие и реагират прецизно ма командните електрически импулси за впръскване на гориво при високо налягане. По този начин се постига изключително ефективно изгаряне. За да се подобри още повече удоволствието от шофирането, експертите на Volvo са настроили турбокомпресорa така, че да предоставя висок въртящ момент още при ниски обороти.

Моля коментирайте