fbpx Opel съветва как да се подготвим за зимното шофиране | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Opel съветва как да се подготвим за зимното шофиране

Opel съветва как да се подготвим за зимното шофиране

Opel прави всичко възможно, за да направи шофирането през студения сезон максимално комфортно и безопасно, предлагайки многобройни системи за повишаване на сигурността и комфорта на водача и пътниците във всички свои модели – от малкия ADAM и Corsa до Zafira Tourer. Независимо от тези усилия обаче, водачът продължава да играе ключова роля. Загова от Opel съветват:

- Използвайте специални зимни течности: благодарение на тях резервоарът на чистачките, тръбопроводите и дюзите няма да замръзнат и ще работят безотказно в моментите, когато осигуряването на оптимална видимост е наистина важно.

- Проверете състоянието на антифриза на охладителната система на двигателя или поискайте вашият дилър на Opel да го провери. Охлаждащата течност има роля и в студено време и може да я върши само, ако запазва течното си състояние.

- Зимните гуми осигуряват по-добро сцепление и спомагат за съкращаване на спирачния път при ниски температури и хлъзгава настилка. През зимата сместа на летните гуми се втвърдява, което води до хлъзгане при ниски температури – негативен ефект, който специалните смеси на зимните гуми предотвратяват ефективно, осигурявайки много по-добра степен на сцепление.

- Вериги за сняг: веригите трябва да се поставят при заснежена и заледена настилка, а процедурата по монтажа им трабва да бъде тренирана предварително в по-благоприятни условия. Трябва също така да се убедите, че размерът на веригите отговаря на този на използваните колела и зимни гуми. И не на последно място – веригите могат да ви спасят в екстремна ситуация само, ако ги държите в готовност в багажника.

- Шофирайте предвидливо и избягвайте резките маневри – така ще си осигурите спокойствие и сигурност на пътя.

- Планирайте повече време: много често снеговалежите и резките промени във времето през зимата идват неочаквано. Независимо от това колко добре ви изглежда с новата снежна премяна, преди потегляне автомобилът трябва да бъде изчистен напълно от снега и леда. В тази процедура следва да бъдат включени и страничните прозорци и покрива (системата ThermaTec ще се погрижи за почистването на челното стъкло). Ако почистването е било извършено съвестно, внезапното спиране няма да бъде съпроводено с „лавина” върху предното стъкло, която да ви направи напълно слепи, а другите водачи ще ви бъдат много благодарни за това, че от покрива ви не се отделят снежни топки, насочени към тях. И разбира се, добре почистеният автомобил ще ви спести сигурна глоба от контролните органи.