Opel съветва как да се подготвим за зимното шофиране

Opel прави всичко възможно, за да направи шофирането през студения сезон максимално комфортно и безопасно, предлагайки многобройни системи за повишаване на сигурността и комфорта на водача и пътниците във всички свои модели – от малкия ADAM и Corsa до Zafira Tourer. Независимо от тези усилия обаче, водачът продължава да играе ключова роля. Загова от Opel съветват:

- Използвайте специални зимни течности: благодарение на тях резервоарът на чистачките, тръбопроводите и дюзите няма да замръзнат и ще работят безотказно в моментите, когато осигуряването на оптимална видимост е наистина важно.

- Проверете състоянието на антифриза на охладителната система на двигателя или поискайте вашият дилър на Opel да го провери. Охлаждащата течност има роля и в студено време и може да я върши само, ако запазва течното си състояние.

- Зимните гуми осигуряват по-добро сцепление и спомагат за съкращаване на спирачния път при ниски температури и хлъзгава настилка. През зимата сместа на летните гуми се втвърдява, което води до хлъзгане при ниски температури – негативен ефект, който специалните смеси на зимните гуми предотвратяват ефективно, осигурявайки много по-добра степен на сцепление.

- Вериги за сняг: веригите трябва да се поставят при заснежена и заледена настилка, а процедурата по монтажа им трабва да бъде тренирана предварително в по-благоприятни условия. Трябва също така да се убедите, че размерът на веригите отговаря на този на използваните колела и зимни гуми. И не на последно място – веригите могат да ви спасят в екстремна ситуация само, ако ги държите в готовност в багажника.

- Шофирайте предвидливо и избягвайте резките маневри – така ще си осигурите спокойствие и сигурност на пътя.

- Планирайте повече време: много често снеговалежите и резките промени във времето през зимата идват неочаквано. Независимо от това колко добре ви изглежда с новата снежна премяна, преди потегляне автомобилът трябва да бъде изчистен напълно от снега и леда. В тази процедура следва да бъдат включени и страничните прозорци и покрива (системата ThermaTec ще се погрижи за почистването на челното стъкло). Ако почистването е било извършено съвестно, внезапното спиране няма да бъде съпроводено с „лавина” върху предното стъкло, която да ви направи напълно слепи, а другите водачи ще ви бъдат много благодарни за това, че от покрива ви не се отделят снежни топки, насочени към тях. И разбира се, добре почистеният автомобил ще ви спести сигурна глоба от контролните органи.