fbpx Мобилни разговори заради прекъсване на връзка ще останат в историята | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мобилни разговори заради прекъсване на връзка ще останат в историята

Мобилни разговори заради прекъсване на връзка ще останат в историята

Ericsson и Qualcomm Incorporated, успешно извършиха пренос на глас на базата на 3GPP-стандартизираната функционалност Single Radio Voice Call Continuity (SRVCC), демонстрирайки как потребителите ще разполагат с гласови услуги без прекъсване, дори при загуба на LTE обхват, тъй като обаждането ще бъде автоматично прехвърляно на WCDMA или GSM мрежи.
Досега LTE се ползваше предимно за мобилен трафик на данни, въпреки че операторите започнаха да обновяват мрежите си, за да могат да поддържат гласови и SMS услуги чрез LTE (базирани на VoLTE GSMA IR.92). Те се подготвят за навлизането на новите съвместими мултимедийни услуги, които LTE смартфоните поддържат.

Преносът на разговор от LTE към WCDMA беше реализиран успешно на 23 декември миналата година, използвайки мрежова инфраструктура на Ericsson и LTE/3G мултирежимен смартфон чипсет от Qualcomm.
SRVCC позволява на операторите да внедрят гласови LTE услуги, които ще бъдат пренасочвани към съществуващите GSM и WCDMA базови станции, когато това е необходимо. Така те ще осигуряват чиста гласова услуга в световен мащаб за своите потребители с LTE смартфони.
Преносният механизъм се поддържа от многофункционални продукти и решения на Ericsson; LTE/WCDMA/GSM RAN, Evolved Packet Core, MSC и IMS за работа към VoLTE в LTE смартфоните.
Очаква се още през 2012 г. да започне внедряването на SRVCC, а първите комерсиални мрежи ще заработят през 2013 г.