fbpx Моловете канят властта да види взетите мерки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Моловете канят властта да види взетите мерки

етикети

Българската асоциация на ритейл центровете потвърждава и гарантира, че взетите мерки в моловете против разпространението на вируса отговарят на най-високите световни стандарти и следователно решението за ограничение на дейността трябва да бъде равнопоставено на ограниченията за търговците, които оперират самостоятелно извън тях.

Това се казва в поредното отворено писмо на асоциацията към Министерски съвет и три отговорни министерства. За да демонстрира на място всички гаранции за дезинфекция и дистанция и тяхната ефективност, от асоциацията се ангажират да въведат единен стандарт и канят официално представители на Националния оперативен щаб на специален демонстрационен тур в произволно избран център, който е част от асоциацията, на територията на гр. София. В рамките на не повече от час представителите ще бъдат разведени в мола и ще им бъдат показани всички взети мерки.

„За да създадем доверие в органите на властта, ги каним да се убедят на място. Обръщам внимание, че големите пасажи на повечето търговски центрове, за разлика от много други магазини извън тях, позволяват организиране на потоците без съприкосновение на клиентите. Осигурено е няколко пъти по-голямо разстояние – вместо 1 клиент на 3 кв. м., предвиждаме мерките да предполагат 1 клиент на 10-15 кв.м.“ – каза Манол Гойгаджиев, председател на Българската асоциация на ритейл центровете.

„С настоящото писмо за пореден път изразяваме желание за дискусия с Вас или експерти от съответните Ви поверени институции за обсъждане на въпросите. Ако все пак поредният ни опит за контакт и дискусия с Вас не даде резултат, то за нас няма да остане друга възможност освен да се обърнем за съдействие към съдебните органи в България и компетентните институции на Европейския съюз.“ – се казва още в писмото.

Предходното ограничение на работата на обектите за развлечения, както и ограничаването на достъпа на непълнолетни лица без придружител на територията на моловете, доведе до значително намаляване на времето на престой на клиентите, което естествено създаде по-добри условия за ограничаване на струпването на посетители.

Заедно с това асоциацията предлагат активно да участват в срещи, да съдействат по всякакъв начин за постоянно следене за спазването на противоепидемичните мерки. Значителна част от търговските центрове са въвели и редица допълнителни защити, които се базират на най-добрите световни практики. Освен това, както беше отбелязано и от представители на властта, когато моловете са затворени, това води до струпване на много хора на други места.