fbpx Асена Сербезова: Смисълът на зеления сертификат е доказателство, че неваксинираните не пренасят заболяването | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Асена Сербезова: Смисълът на зеления сертификат е доказателство, че неваксинираните не пренасят заболяването

Смисълът на зеления сертификат е доказателство, че към даден момент неваксинираните хора не пренасят заболяването, каза министър Асена Сербезова по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване, предава БТА. Трябва да бъде подобрена комуникационната кампания, приключваме с изработването на нова комуникационна стратегия, насочена към опита на хора, които са се ваксинирали, на хора, страдащи от хронични заболявания, които също са се ваксинирали, на ваксинирани бременни, на хора с пост ковид синдром, посочи тя. Ще се осигурят всички ваксини, одобрени за употреба в Европа срещу коронавирусната инфекция.

Министър Сербезова каза още, че по-късно днес ще бъде представен Националният оперативен план за справяне с COVID-19, който предвижда анализиране на заетостта на интензивните легла и спрямо нивото им на заетост да се прилагат различни противоепидемични мерки. В плана се предвиждат различни мерки при 60 на сто заетост на болничните легла, при 70 на сто, при 80 на сто, като има няколко дни период, в който хората да могат да се подготвят преди да се наложат нови мерки, обясни тя. Нивата на заетост се следят на областно ниво, допълни тя.

България продължава да е на едно от последните места по ваксинация срещу коронавирусната инфекция в Европейския съюз - с около 30 на сто, добави министър Сербезова.