fbpx Зърнените запаси от основните зърнени и маслодайни култури са повече | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Зърнените запаси от основните зърнени и маслодайни култури са повече

Наличните зърнени запаси от основните зърнени и маслодайни култури в края на октомври т.г. са 6.7 млн. тона при 5.3 млн. т. година по-рано. Това стана ясно по време на Консултативния съвет по зърното, който се проведе в Министерството на земеделието и хрaните. През 2014 г. в страната ни са произведени 5 млн. т. пшеница, 2 млн. т. царевица, 1.8 млн. т. слънчоглед и 825 хил. т. ечемик.

Консултативният съвет отчете, че има забавяне на есенната сеитба заради продължителните и обилни валежи, които са довели до преовлажняване на почвата. Друга причина е по-късното освобождаване на площите със слънчоглед и царевица, които са предшественици на зимните житни култури.

В резултат на лошото време са отчетени и редица поражения. През годината са издадени общо 673 протокола за 100% щети върху близо 200 хил.дка.

На днешното заседание Консултативният съвет по зърното избра нов председател – Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.