fbpx Спадът в автомобилния бизнес у нас започва да намалява | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Спадът в автомобилния бизнес у нас започва да намалява

Спадът в автомобилния бизнес у нас започва да намалява

„Щастие в нещастието?” Вероятно така бихме могли да определим резултатите от продажбите на един от най-засегнатите сектори в бизнеса – този на продажбите на новите автомобили. За миналата година пазарът се е свил с 25%, сочи статистиката на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители у нас. Продадени са общо 20 085 леки автомобили, камиони и автобуси с. Все пак началото на годината започна с драматичните 40% спад, но финалът завърши по-добре. Ако се върнем на успешната 2008 г., то спадът е с цели 53%.
Най-продаваната марка за миналата година е Toyota (1906 бройки), която заема 10,13% пазарен дял. Следващата марка е Ford с (1717 броя) и пазарен дял от 9,12%. Третата най-продавана марка е Volkswagen (1684 бройки) и 8,95% дял. Най-продаваният модел в България е Dacia Logan, който е реализирал 885 броя.

Изключително позитивна е информацията, че при товарните превозни средства и автобусите 2010 завършва с ръст от 14%. Този ръст е забележителен заради спада от 50% в началотона година и още-подраматичния спад от над 80% през 2009 г. Стартирането на инфраструктурни проекти явно раздвижи този сегмент от превозните средства.

Слаба е и продажбата на нови мотоциклети и ATV – едва 337 бройки, което говори, че на българина не му е до забавления в този момент, като се има предвид, че в България моторите все още не се ползват за превозно средство, а за удовоствие в свободното време.

Дали позитивните сигнали за раздвижване на икономиката и реалността, че 2/3 от предприятията са преминали опасната червена линия ще провлияят на пазара на автомобили още тази година, предстои да видим.