fbpx Ще продължи ли да поскъпва еврото? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ще продължи ли да поскъпва еврото?

Валутната двойка EUR/USD преодоля ключовото ниво на съпротива от 1,0930-35. Според Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst, има две основни причини за поскъпването на еврото. Едната е, очакванията на пазара, че ЕЦБ ще продължи да затяга своята парична политика; и сезонността на щатският дола, който често губи своята стойност през м. април и обикновено я възвръща през м. май.

В дългосрочен план все още има голяма вероятност еврото да пробие над 1,10, като може да достигне връх от 1,15 тази година, каквито са очакванията и на повечето корпоративни ковчежници. Този момент все още не е настъпил обаче. В краткосрочен план, в близост до нивото от 1,10 все още могат да се реализират печалби и това ще доведе до спад на валутната двойка EUR/USD под границата от 1,09.

Все пак е важно да се има предвид, че пазарът е много технически и в него участват редица елементи.

“Българските компании с разплащания в долари трябва да са внимателни и предпазливи. Периодът на волатилност ще продължи и е хубаво потоците на средства в чуждестранна валута да бъдат добре планирани. Управлението на валутния риск също е неизбежна част от това планиране за компаниите, които искат да предпазят своя марж на печалба, и те все повече оценяват ползите му.”, споделя Деан Тодоров.