fbpx Все повече малки населени места без достъп до кеш | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Все повече малки населени места без достъп до кеш

Водеща снимка
Да

Все повече малки населени места без достъп до кеш

етикети

Все повече малки населени места в България остават без директен и бърз достъп до пари в брой. Това показва проучване на водещата международна финансова компания Euronet. Наблюдава се тенденция клоновете на банките в отдалечени райони да затварят, а банкоматите да се премахват, което създава редица проблеми за местните жители. Те често са принудени да пътуват десетки километри до съседния град, за да се сдобият с кеш.

Без достъп до пари в брой са най-вече райони с население предимно от възрастни хора, които изпитват най-големи затруднения с придвижването до друго населено място и в същото време не знаят как да използват онлайн банкиране и дигитални услуги. Проучването на Euronet показва, че за по-малко от 2 години без банкомати са останали редица села, сред които Крупник, Долно Осеново и Гърмен в област Благоевград, Семерджиево, Пиргово и Базън в област Русе, Горица и Каблешково в област Бургас и други. Сред водещите причини за деинсталирането на ATM устройства обикновено са високите разходи за поддръжката им, както и стратегията на банките все по-активно да дигитализират повечето си услуги.

Тенденцията за оттегляне на банките от отдалечени райони и закриването на банкомати тревожи както жителите, така и местната власт. Парите в брой остават основно разплащателно средство, като повече от 80% от плащанията у нас са кешови. Този процент е дори още по-висок извън големите градове.

За да допринесе за разрешаването на проблема, световният лидер в платежните услуги Euronet стартира мащабна кампания за създаването на бърз и лесен достъп до кеш в отдалечени райони в България. Инициативата „ATM за общността“ е специално създадена за общини и кметства, които желаят да осигурят възможност за теглене на пари на своите жители. Необходимо е те да предоставят подходящо място, а Euronet изцяло поема отговорност за инсталирането на банкомата, поддръжката му и всички операции. Първото ATM устройство от кампанията „ATM за общността“ беше поставено в хасковското село Ябълково, където дълго време местните жители не са имали достъп до пари в брой.

„Проучването, което нашата компания проведе, ни показа, че проблемът с оттеглянето на банките от малките населени места се задълбочава все повече. Открихме, че редица села и дори градове вече нямат достъп до пари в брой, което създава не само неудобства, но и затруднения за местното население. Амбицията ни е да допринесем за разрешаването на този проблем, като предложим услугите си. Отворени сме да обсъдим възможността за инсталиране на банкомат на Euronet с всяко кметство или община, което иска да осигури по добър достъп до пари в брой на жителите си и така значително да улесни живота им“, коментира Калина Стойкин, регионален мениджър на Euronet за България.