fbpx Училищна Телерик Академия отвори приема за безплатните си ИТ обучения за ученици в 33 града | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Училищна Телерик Академия отвори приема за безплатните си ИТ обучения за ученици в 33 града

Водеща снимка
Да

Училищна Телерик Академия отвори приема за безплатните си ИТ обучения за ученици в 33 града

ИТ инициативата училищна Телерик Академия за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес, че стартира приема за учебната 2020-2021 година. Над 2000 деца и младежи в 1-12 клас ще имат възможност да се обучават безплатно на програмиране и дигитални науки в 110 школи в 33 града в страната. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 11 октомври и не изисква предишни ИТ познания.

Обученията стартират в началото на ноември и ще се провеждат до юли 2021 г., а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Учениците в 4-12 клас могат да избират между 7 интерактивни програми в областта на дигиталните технологии и програмирането, всяка с продължителност 100 учебни часа и отговаряща на тяхната възраст и интереси. За най-малките (1-3 клас) са предвидени работилница по програмиране в София в партньорство с CoderDojo Bulgaria.

„За да растат подготвени в контекста на съвременния технологичен свят, учениците трябва да усвоят ключови дигитални умения, които ще ги направят успешни сега и за в бъдеще. Пандемията и преминаването на цялата образователна система онлайн през изминалата учебна година само ускориха тази тенденция. Затова сега разширяваме значително мащаба на
Училищна Телерик Академия - ще присъстваме за първи път в 33 града, обхващайки 75% от областите в България. Така целим да осигурим достъп на все повече деца от различни населени места до безплатно, модерно ИТ обучение“, коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

Обученията за 8-12 клас се организират в София и страната. С практическа насоченост и модерна програма, те подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. Гимназиалните ученици могат да участват в една от 3 програми:

- „Дигитални науки“, в която научават кои са професиите на бъдещето и как да се реализират
в тях, докато опознават най-новите технологии;
- „Разработка на игри“, където се запознават с едни от най-използваните технологии в света:
HTML, CSS и JavaScript и започват да създават интерактивни компютърни игри;
- „Уеб програмиране“, в която усвояват основите на програмирането и се научават да
създават собствени сайтове.

Обученията за 4-7 клас също се провеждат в София и страната. Те развиват ключови дигитални умения, като учениците, могат да избират между 4 програми:

- „Дигитални науки“, където разбират какво стои зад новите технологии и как да ги
управляват;
- „Разработка на игри“, в която се научават да програмират докато създават компютърни
игри;
- „Алгоритмично програмиране“, където усвояват задълбочени познания по програмиране,
развиват логическото си мислене и се подготвят за състезания по информатика;
- „Уеб програмиране“, в която се научават да създават първите си сайтове.

За децата в 1-3 клас се организират работилници по програмиране от CoderDojo България в партньорство с Училищна Телерик Академия. В тях най-малките ученици се научават да създават интерактивни игри и приложения под менторството на опитни доброволци. Провеждат се в обучителния център на Академията в София.