fbpx Близо 1 млрд. лева ще бъдат вложени в българското земеделие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Близо 1 млрд. лева ще бъдат вложени в българското земеделие

 „Близо 1 млрд. лева ще бъдат вложени в българското земеделие с Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това са общо средствата, които включват и 50% национално съфинансиране. Вярваме, че с това ще допринесем родното земеделие да стане по-конкурентоспособно и жизнено в тези предизвикателни времена”. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на конференция „Земеделски практики в полза на климата и околната среда“, която се провежда в рамките на 30-ото международно изложение „Селското стопанство и всичко за него“ в гр. Добрич. Пред участниците във форума той представи мерките по плана и възможностите за инвестиции, от които могат да се възползват фермерите.

Аграрният заместник-министър посочи, че няма време за губене и трябва да се работи с бързи темпове. По думите му целта е до началото на следващата година да започне и прием по мерките. Той уточни, че до края на 2023 г. трябва 70% от бюджета да бъде договорен. Заместник-министърът коментира, че в последните месеци дейностите по плана са били забавени и сега трябва това закъснение да бъде наваксано.

„В комуникация сме с колегите от Държавен фонд „Земеделие“, за да може в най-кратки срокове да започнат нужните процедури. Планираме процедурата по кандидатстване да е улеснена, с минимална документация“, съобщи заместник-министър Събев. И разясни, че по този начин земеделските производители ще могат бързо да подадат заявленията си, а обработката им ще приключва в кратки срокове. Предвижда се допълнителен човешки ресурс, където е необходимо. „Вярвам, че ще има интерес към тези мерки в цялата страна“, обясни земеделският заместник-министър.

Той подчерта, че инвестициите в съоръжения вече не са лукс, а са необходимост. Според него българският земеделски бранш трябва да стане по-конкурентоспособен, защото в днешно време лесно могат да бъдат загубени традиционни пазари. „С НПВУ и по-конкретно с Фонда за екологичен и технологичен преход, който се ползва с доверието на европейските ни партньори, можем да допринесем това да стане факт“, допълни заместник-министър Събев.

„В момента в България няма продоволствена криза, няма и перспектива за такава. Но сегашната ситуация ни кара да се замислим, че трябва да сме готови. Затова поставихме основите на изработването на национална продоволствена стратегия“, каза Георги Събев. 

За вноса на пшеница от Украйна той информира, че се водят разговори с представителите на сектора и се очаква в рамките на деня да бъде изпратено писмо до Европейската комисия, с което да бъде представен казусът и да се потърси съдействие за активиране на правните инструменти, с които могат да бъдат защитени земеделските стопани. Георги Събев разясни, че в писмото се призовава да се задействане чл. 219, с който търсим подкрепа за активиране на кризисния резерв, в рамките на който да бъдат подпомогнати родните производители.