fbpx Бирата е третата най-предпочитана напитка през лятото | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бирата е третата най-предпочитана напитка през лятото

След водата и газираните безалкохолни напитки бирата е най-предпочитаната напитка през лятото според национално представително проучване на IPSOS България. През топлите месеци 59 % от пълнолетните граждани са консумирали бира поне веднъж седмично. Най-активните почитатели на пивото са на възраст между 40 и 49 години, следвани от 30-39-годишните, а колкото и странно да изглежда най-рядко консумират бира младите хора на възраст между 18 и 20 години.
През летния сезон българите пият бира средно по десет пъти месечно, като мъжете консумират кехлибарената напитка два пъти и половина по-често, отколкото жените. Най-запалените бираджии са от Монтана и Русе – те пият бира в жегите средно по 12 пъти на месец.

Едни от най-сериозните почитатели на кехлибарената течност са ценителите на хубавата храна. 64% от консуматорите на бира смятат че тя е подходяща за съчетаване с храна и я използват при приготвяне на ястия.

Известно е, че пивото успешно хидратира организма. От друга страна бета-глюканите в него, които произхождат от малца и пивните дрожди, подобряват контрола на глюкозата в кръвта, повишават стомашно-чревния вискозитет и способстват за намаляване на теглото, защото повишават метаболизма на липидите. Според редица научни изследвания бирата може да задоволи от 10 % до 30 % от дневните нужди от растителни влакнини.