fbpx Може да имаме значим принос в енергийния сектор в Грузия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Може да имаме значим принос в енергийния сектор в Грузия

България предложи експертна помощ на Грузия за присъединяване на електроенергийната й система с европейската енергийна мрежа ENTSO-Е, както това направи Турция. Това бе една от темите, които обсъдиха на среща в Тбилиси министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и първият зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Грузия Мариан Валиашвили. Министър Трайков бе на официално посещение в страната, като част от обиколката си в страни от Каспийския регион. На срещата в Тбилиси присъства и изпълнителният директор на Грузинската корпорация за нефт и газ Зураб Джанджагава.
Синхронизацията на мрежите ще осигури надежден обмен на електроенергия и ще улесни преноса и търговията с ток в рамките на страните от ENTSO_E, сред които от тази година е и Турция, бе отбелязано на срещата.

В момента Грузия строи две междусистемни връзки с Турция и привлича инвеститори с облекчени условия при изграждането на електроенергийна инфраструктура, стана ясно на срещата. Страната е стартирала и амбициозна програма за строителство на водноелектрически централи до 2019 г., в която български компании биха могли да участват като инвеститори или като подизпълнители на строителни дейности и доставка на оборудване. Програмата предвижда изграждането на няколко централи с обща мощност 2500 MW, предимно за износ на електроенергия.

Двамата министри обсъдиха възможностите за доставки на азерски природен газ за България през Черно море. Като вносител и транзитна страна, Грузия работи по различни варианти за пренос на газ в рамките на проекти от Южния газов коридор – пренос на втечнен, на компресиран природен газ, както и проекта Агри, в който участват Азербайджан, Грузия, Румъния и други. Министър Трайков подчерта ползите и силните страни на варианта за пренос на компресиран природен газ, както и важността на подобен проект за диверсификация на доставките за България.

Грузия извършва рехабилитация на малки сектори от своята газопреносна инфраструктура.
По-рано министър Трайков разговаря с Мая Сидамонидзе, директор на Националната агенция по туризъм на Грузия. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство в строителството на инфраструктура, вкл. туристическа – хотели, пътища, летища, както и механизми за обучение и предаване на опит за подобряване на туристическото обслужване в Грузия.