fbpx Музеят „Земята и хората“ отвори врати за ден на минералите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Музеят „Земята и хората“ отвори врати за ден на минералите

Над 150 ученици от четири столични училища посетиха първия ден от инициативата „Европейски ден на минералите“ в България. Домакин е Национален музей „Земята и хората“. Организатор е Българската минно-геоложка камара. Входът за музея е свободен.

Децата получиха нови познания в своята виртуална разходка в Къщата на минералите, чрез чиито истории узнаха за минералното богатство на България и широката употреба на минералите в бита и индустрията. Чрез „докосване“ до познати предмети и уреди от бита, учениците разбраха за техния състав, свойства и за полезните подобрения в живота на съвременния човек. Нещо повече, темата за устойчивия добив бе обогатена с познания за опазването на околната среда от добивната промишленост, както и от личната отговорност на всеки човек за опазването на природното разнообразие, въздуха и градската среда.

Посетителите успяха да се влязат в „истински подземен рудник“. Инсталацията на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ представи визуално и с мащаб условията и начина на добив на медно-пиритни руди от техния високотехнологичен комплекс в с. Челопеч. Чрез нея всеки може да научи как благодарение на технологиите част от полезните изкопаеми достигат до нас.

Чрез игра в геоложкия кът в музея учениците успяха да преоткрият разнообразието от полезни изкопаеми у нас, както и на Планетата Земя. Игрите в тази зона са достъпни както до деца, така и до техните родители. За най-любознателните имаше подаръци от истински парчета руда, изкопани от български компании. Посещението включи и обиколка с беседа из музея.

„Специален гост“ на събитието е фотоизложбата „Знаете ли откъде идват предметите, които ни заобикалят?“ Тя показва добиваните от наши минни компании полезни изкопаеми, както и предмети, които са в края на веригата от добавена стойност, и които използваме в ежедневието си.

Европейският ден на минералите продължава и на 26 и 27 септември 2015 г. в Национален музей „Земята и хората“