fbpx Мобилните плащания могат да намалят хората, които нямат достъп до банкови услуги по света | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мобилните плащания могат да намалят хората, които нямат достъп до банкови услуги по света

Мобилните плащания могат да намалят хората, които нямат достъп до банкови услуги по света

 

15 страни по света представляват над 60% от глобалното население, което е без достъп до банкови услуги. Общо 607 милиона имат мобилен телефон, но все още нямат банкова сметка. Следователно, мобилната технология може да им осигури незабавен достъп до ползите от финансовите услуги. Във всичките 15 страни, освен Индия, хората с мобилен телефон, са повече от тези с банкова сметка. В някои страни цифрите са внушителни - до 204 милиона в Китай.

Данните са част от мащабния доклад на Mastercard „Разкриване на мрежата“ представен на Срещата на високо равнище по въпросите за финансово включване в Осло миналата седмица. Форумът се организира от глобалната мрежа за финтех развитие Fintech Mundi.

Целта бе да се определят начините, по които Скандинавските страни могат да допринесат за намаляване на бедността и стимулиране на растежа чрез финансово приобщаване, подпомогнато от последните постижения на финансовите технологии. Fintech Mundi е компания, която подпомага и инвестира в развитието на финансовите технологии в Скандинавските страни, като включва представители на правителството, агенции за развитие и частни организации от целия скандинавски регион и отвъд тях. Говорители на срещата бяха Ан Кернс, заместник-председател и президент за международния пазар на Mastercard. Грета Бул, главен изпълнителен директор на CGAP (Консултативна група за подпомагане на бедните) и Джеймс Мванги, главен изпълнителен директор на Equity Bank Кения.

Ан Кернс, заместник-председател и президент за международния пазар на Mastercard подчертава ключово откритие в доклада: „Само предоставяне на достъп до финансови услуги не би било достатъчно. За да се постигне реален резултат, хората трябва да станат активни потребители на финансовите продукти. “  В световен мащаб 20% от хората с банкова сметка или сметка за мобилно плащане не са ги използвали повече от година, а много от хората ги използват само от време на време.

При липса на банкови услуги или когато те се използват рядко, хората неизбежно се обръщат към неофициални подобни услуги, като квартални спестовни клубове, местни лихвари и нелицензирани услуги за преводи. Повечето хора с ниски доходи са чести потребители на тези финансови услуги и са доволни от лесната организация на финансовия си живот. Въпреки това, те нямат правна защита, изправени са пред значителни рискове и често плащат повече за по-нискокачествен продукт.

Друг важен фактор е голямата разлика в половото разпределение на хората, използващи финансови услуги, която би могла да се изостри, ако мобилните и цифровите технологии се превърнат в преобладаващ канал за предоставяне на финансови услуги.

В развиващите се страни, например, съществува разлика от около 8% между половете, които разполагат със сметки (67% от мъжете имат сметка в сравнение с 59% от жените). Тази разлика е двуцифрена в много страни, като Мароко и Перу, и достига 30% в райони, като Пакистан и Бангладеш. Там има много по-малка вероятност за жените да са правили или получавали дигитално плащане, те по-скоро биха използвали неофициални финансови продукти, които със сигурност са по-малко надеждни при спешна нужда.

 

Facebook коментари