fbpx Мярката 60/40 за хотелите трябва да бъде продължи и след 1 юни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мярката 60/40 за хотелите трябва да бъде продължи и след 1 юни

Членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) са категорични, че мярката 60/40 за туристическия сектор и в частност за хотелиерския бранш трябва да бъдат удължени и след 30 юни, предвид тежката криза, която най-много засегна именно туристическата индустрия и продължава вече над две години, растящите цени на горивата, тока, газа, липсата на кадри и случващото се в Украйна, което дава допълнителна несигурност относно провеждане на летния сезон.

Според вицепремиера и финансов министър Асен Василев мярката трябва да бъде прекратена, тъй като се очаква всички противоепидемиологични мерки да бъдат отменени през април, а 60/40 е замислена да действа до 3 месеца след края на пандемията.

Дори и пандемията да е към края си, на което всички се надяват, ситуацията през последните две седмици се промени драстично от войната в Украйна, като последиците за туризма към момента са сериозни, а несигурността относно провеждането на сезона притеснителна, казват от организацията.

БХРА неколкократно през последните години посочва и настоява за следните необходими стимули, които ползват и нашите конкурентни дестинации – ваучери към заплатите, които освен за храна да могат да бъдат ползвани и за почивка в България, ваучери за здравна превенция, особено необходими в светлината на пандемията от КОВИД-19 и последиците от нея и въобще за превенция за здравето, нещо, което в България не е на дневен ред и което води до негативи. 

Схемата от 35 евро за пристигнал туристи от чужбина забуксува и това е причина за забавените записвания на големи международни туроператори и колебанието им да работят с нас и да предоставят ваканции в националните ни курорти, тъй като буквално бяха излъгани, че ще има такава помощ и бяха я калкулирали в пакетите за България. Освен че спешно трябва да заработи мярката, трябва да бъде разширена и за туристите, които пристигат у нас по суша – с автобуси или влакове.

Ако държавата иска да привлече чужди туристи за този и следващите летни и зимни сезони, трябва да отдели и по 5 евро на пристигнал турист за реклама, които също да бъдат отпускани на международните туроператори, които водят гости у нас. Не споделяме и мнението на управляващите, че не бива да се намалява размера на концесионните такси за плажовете през тази година, което да доведе до сериозно поевтиняване на услугите на плажа – чадър и шезлонги. Намаляване на цените на плажните услуги всъщност е най-сериозната мярка, която може да повлияе на записванията и да ги стимулира, предвид факта, че туристите пристигат на лятна почивка у нас основно заради плажа и морето.

Точно сега е моментът, като страна, която се намира в близост до конфликтна зона, възможно най-бързо управляващите да поискат от ЕС позволение за удължаване на стимулите и компенсациите или одобрение за нови такива, имайки предвид, че настоящите изтичат през юни месец.