fbpx Националният гаранционен фонд ще гарантира бизнес кредити на БАКБ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Националният гаранционен фонд ще гарантира бизнес кредити на БАКБ

Националният гаранционен фонд ще гарантира бизнес кредити на БАКБ

Националният гаранционен фонд (НГФ) ще гарантира бизнес кредити, отпускани от Българо-американска кредитна банка (БАКБ) на малки и средни предприятия по програма COSME. Първото гаранционното споразумение по програмата бе подписано днес от изпълнителния директор на НГФ Самуил Шидеров, прокуриста на фонда и член на Съвета на директорите Александър Георгиев и Илиан Георгиев (изпълнителен директор) и Васил Симов (изпълнителен директор) от БАКБ.
Целта на споразумението по програма COSME е да подпомогне малките и средни предприятия, като облекчи условията им за финансиране. По програмата НГФ ще гарантира до 50% от всеки кредит, като максималният срок на гаранциите вече е до 10 г. Допустимият размер е 3 млн. лв. в зависимост от вида и срока на финансирането. По програмата могат да се включват както кредити за реализация на инвестиционни намерения, така и заеми за оборотни нужди. Гаранцията от НГФ по програмата е безплатна за предприятията, като кандидатстването е изцяло в офисите на финансиращата институция.

Това е шести поред договор за партньорство между НГФ и БАКБ, като от първото подписано споразумение в началото на 2013 г. досега са подкрепени близо 100 предприятия с общ размер на отпуснатото финансиране за над 58 млн. лв.