fbpx Над 100 хил. туристи са посетили Карлово през миналата година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Над 100 хил. туристи са посетили Карлово през миналата година

Над 100 хил. туристи са посетили Карлово през миналата година

Повече от 100 хил. туристи е посрещнало Карлово през миналата година, което е близо 2 пъти повече от населението на общината. Това стана ясно по време на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с кмета на града Емил Кабаиванов, представители на туристическия бранш и на местната власт от други населени места от региона.

Важен обект, пред който има сериозни перспективи за привличане на повече туристи, са археологическите разкопки край с. Васил Левски. В региона е открито поселище от 6-5 век преди Христа, смятано от учените за един от най-старите известни до момента градове на траките. Община Карлово планира да разработи проект за развитието на тракийския градски център и царската резиденция към него и да търси европейско финансиране за пълното разкриване на находките като исторически и туристически обект.

Важно е обаче и създаването на материална база за развитието на устойчив туризъм, тъй като в общината няма 4- и 5-звездни места за настаняване, а според оценките на общината около 200 легла не достигат за отговаряне на нуждите на нарастващия туристически поток. Бяха дискутирани няколко инвеститорски намерения, както и развитието на Баня като по-конкурентна спа дестинация. Градът е включен в списъка на националните курорти, като в него има 10 минерални извора и торфено находище. Водите и минералната кал са подходящи за лечение и профилактика на широк кръг здравословни проблеми.

Общината вече работи и по организацията на празниците на розата и честването на Карлово като център на розобера в края на месец май. За тях се очакват хиляди туристи, а през последните години нараства интереса към него и от страни като Япония, Холандия и Франция. Миналата година е имало гости от САЩ и Китай, а за тази се очакват още повече японци.

Министър Ангелкова и кметът Кабаиванов посетиха комплекса „Старинно Карлово” и разгледаха атракциите в него. Той е реализиран по проект по ОП „Регионално развитие” 2007-2013, съфинансиран от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата му стойност е над 2,4 млн. лв., от които над 374 хил. са осигурени от община Карлово. С осъществяването на проекта са възстановени, реставрирани и социализирани емблематични за региона недвижими културни ценности - пет възрожденски къщи: къщата на Райно Попович и превръщането й в „Старинна книжовна школа”; „Бухаловия хан” и адаптацията му в Център на занаяти и културни традиции; „Патевата мааза” и функционирането й като културно-информационен и туристически център; „Патевата къща” и новия й вид като  „Самодивска къща”; „Къщата с белия двор” и създаването на „Зоографска школа”.

Комплексът предлага и много атракции за туристите – всеки може сам да изработи хартия по старинен метод, да набере и отпечата текст, да направи по автентична рецепта билкова отвара или домашна козметика, да научи как се прави дърворезба, дантела, нож, меден съд, гравюра или икона. Все по-голям е интересът към туристическата атракция, като от  откриването на комплекса през август 2014 г. до края на март 2016 г. той е разгледан от над 16 хил. посетители.