fbpx Подписаха първите стратегии за местно развитие на селските райони за 61.5 млн. лв. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Подписаха първите стратегии за местно развитие на селските райони за 61.5 млн. лв.

Подписаха първите стратегии за местно развитие на селските райони за 61.5 млн. лв.

Договорите за прилагане и управление на първите 16 одобрени стратегии за местно развитие, които се финансират със средства от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. бяха подписани в Министерския съвет. Договорите бяха връчени на кандидатите от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и подписани от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов.
Подходът ЛИДЕР е част от Програмата за развитие на селските райони и се прилага в Европейския съюз вече 20 години. С подписването днес на тези 16 договора за прилагане и управление на стратегии за местно развитие започва същинското прилагане на подхода ЛИДЕР в България. Общата стойност по тези договори е 61.5 млн. лева, като те ще бъдат финансирани по ос 4 ЛИДЕР на Програмата за развитие на селските райони. Стратегиите, които ще получат финансиране, обхващат 501 населени места в България с обща територия от 12 600 квадратни километра и 440 000 души население. Това означава, че именно жителите в тези населени места са участвали във формирането на приоритетите на съответната стратегия и ще участват в изпълнението на проектите и ще бъдат крайния ползвател на получените резултати, каза министър Найденов.
Местните инициативни групи са: Лясковец-Стражица, Тунджа, Ардино, Харманли, Белово-Септември-Велинград, Етрополски Балкан, Исперих, Добричка, Разлог, Девня-Аксаково, Раковски, Попово, Панагюрище-Стрелча-Лесичево, Преспа (общини Баните, Лъки и Чепеларе), Троян и Априлци, Чирпан.
Местните инициативни групи ще одобряват на местно ниво проекти по Програмата за развитие на селските райони. Проектите могат да бъдат за земеделие, бизнес, селски туризъм, инфраструктура, читалища и др.

Facebook коментари