fbpx Зърненият баланс е осигурен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Зърненият баланс е осигурен

Зърненият баланс е осигурен

Зърненият баланс на страната е осигурен, каза министърът на земеделието и храните в оставка Мирослав Найденов на редовното заседание на Консултативния съвет по зърното днес. Посевите се развиват добре и ако няма неблагоприятни климатични условия, зърненият баланс на страната е гарантиран и прогнозируем, допълни той.
11 292 000 дка са засетите площи с пшеница, което е с 5,5% повече от миналата година. Зимният ечемик е 1 823 000 дка, което е почти колкото миналогодишното количество. 92 793 дка са засетите площи с ръж, което е с почти 2% повече от миналогодишните площи. 107 899 дка тритикалe има засято през тази есенна кампания, което е със 7,4 % повече от миналогодишното. Най-голяма е промяната при рапицата, като площите са с 29,5 % по-малко от миналата година или 1 777 000 дка, сочат обзорните данни на дирекция „Растениевъдство” на Министерство на земеделието и храните.

На съвета беше взето решение още да се предложи на президента да бъде запазен основния експертен състав, който води преговорите с ЕК в областта на земеделието по време на управлението на служебното правителство предвид на важните решения, които Комисията предстои да вземе за бъдещето на ОСП през юни тази година до края на Ирландското председателство на ЕС. Това е от голямо значение за развитието на земеделието в България през новия програмен период, доколкото одобрените правила за прилагане на финансовото подпомагане ще дадат възможност за навременно усвояване на европейските средства, предназначени за сектора в периода 2014-2020. Тогава в българското земеделие се очаква 7.5 млрд. евро, което е с около 2 млрд. евро повече от периода 2007-2014 г, посочи министър Найденов.

Facebook коментари