fbpx Над 1150 ученици у нас се обучават по дуална система | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Над 1150 ученици у нас се обучават по дуална система

Над 1150 ученици от 30 училища в 15 специалности са включени в дуална форма на обучение за учебната 2022/2023 г. Това стана ясно по време на конференция за предоставяне на резултатите от проект „Дуално обучение в България“ /GODUAL/. Събитието беше открито от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Филип Купфер, търговски съветник в австрийското посолство.

Икономическото министерство е създало информационна база данни на предприятията у нас, които имат готовност да наемат ученици на работа, и до момента в нея са се включили 79 предприятия, от които 21 големи компании и 58 малки и средни предприятия, както и 44 професионални гимназии и 2 центъра за професионално обучение.

„Австрия е една от държавите в Европа с най-сериозни резултати в областта на дуалното обучение и страната ни може да черпи богат опит от нея. Служителите, наети в австрийски компании в България са 70 000, което прави страната един от най-големите работодатели у нас”, посочи още министър Стоянов. Той допълни, че 10% от най-големите чуждестранни инвеститори у нас са именно от Австрия.

Филип Купфер заяви, че 107 000 ученици се обучават в дуална система в 28 000 компании в Австрия.

Проект GODUAL е част от международната инициатива go-international на Федералното министерство на труда и икономиката и Стопанска камара Австрия. Целта му е чрез по-качествено професионално образование в България да се осигурят необходимите за бизнеса квалифицирани кадри. В рамките на проекта, само за учебната 2022/2023 г., са включени над 1150 български ученици от 30 училища в 15 различни специалности.