fbpx Българска фирма сред финалистите на световния конкурс The Venture на Chivas Regal | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българска фирма сред финалистите на световния конкурс The Venture на Chivas Regal

Българската компания Bee Smart Technologies е един от 27-те финалисти, които ще премерят сили на финала на The Venture в Ню Йорк. Всеки финалист ще разполага само с 5 минути, за да впечатли глобалното жури на The Venture и да спечели финансиране на проекта си.

За финалните места в световния конкурс The Venture на Chivas Regal се бориха общо 2500 кандидати.

Младата компания Bee Smart Technologies си поставя за цел да намери решение на проблема с измирането на пчелите по цялата планета. Откриват го в създаването на “умни кошери” с инсталирани сензори, които позволяват на пчеларите да имат постоянен контрол и наблюдение над пчелите и да реагират в правилния момент при възникване на проблем.

На глобално равнище тази дигитализация позволява събирането на информация за състоянието на кошерите в целия свят в единна база данни, чието анализиране ще има ключово значение за намирането на решение, което да спре повсеместното измиране на пчелите.

Преди големия финал в Ню Йорк, предприемачите, които достигнаха до него, ще вземат участие в The Venture’s Accelerator Week, която ще се проведе в университета в Оксфорд във Великобритания, от 12 до 20 март. В центъра за социално предприемачество The Skoll те ще преминат през вдъхновяваща и развиваща техните умения програма, която ще им помогне да подобрят своите лидерски способности и практически умения под ръководството на световни ментори и експерти.

От 9 май до 13 юни ще бъде отворено гласуването на сайта на платформата The Venture за финалистите в конкурса, където всеки ще може да подкрепи предпочитания от него участник в надпреварата за 1 милион долара. В продължение на 5 седмици хора от цял свят ще определят чрез вота си как ще бъдат разпределени между участниците в конкурса първите 250 000 долара от наградния фонд на финансиранaта от Chivas Regal глобална платформа за социално предприемачество. Победителите, които ще се си разделят останалите 750 000 долара от наградния фонд, ще бъдат определени от глобално жури след напрегната надпревара между 27-те участници в конкурса. Крайните финалисти ще бъдат обявени на глобалния финал на The Venture, който ще се проведе в през юли в Ню Йорк.