fbpx Над 60 нови лекарства и терапии се разработват всяка година благодарение на клиничните проучвания | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Над 60 нови лекарства и терапии се разработват всяка година благодарение на клиничните проучвания

Благодарение на клиничните проучвания ежегодно се разработват над 60 нови лекарства и терапии, достъпни за хората. Повишеният интерес към тях както от страна на фармацевтичните компании, така и от пациентите, става още по-видим по време на пандемията от COVID-19. Само в периода 2020 - 2021 г. се провеждат повече от 1 300 нови проучвания, свързани с това заболяване.

През 2022 г. броят на участниците в научни изследвания в света достига над 1,8 милиона души. В България пациентите, които ежегодно се включват в клинични изпитвания, са около 12 000. По данни от доклада на Pratia за осведомеността на българите по темата 68% от вече участвалите в клинични проучвания биха го направили отново.

Без тях е невъзможно да се създадат нови лекарства и терапии, достъпни за пациентите. Това е особено валидно в областта на онкологията - през 2022 г. около 30% от всички разработени лекарства са именно в тази сфера. Много онкологични заболявания, които преди са застрашавали живота на хората, вече са хронични болести.

Днес има почти три пъти повече клинични изпитвания, които се провеждат чрез дистанционни, виртуални или децентрализирани методи, отколкото преди 10 години. Благодарение на това броят на посещенията на пациентите в медицинските центрове е ограничен, като същевременно се осигурява постоянен контакт с лекаря и висок стандарт на обслужване, както и възможност за постоянно наблюдение на жизнените показатели на пациента.