fbpx Наемните нива у нас спадат, докато в Европа се качват | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наемните нива у нас спадат, докато в Европа се качват

етикети

Наемните нива в Гърция и България спадат съответно с 12% и с 20%, докато в някои европейски градове се увеличават. Това сочи пазарно изследване на Colliers International за региона. Всъщност за Гърция това е тренд , който продължава от есента на 2011 г. и се дължи главно на намаленото потребителско търсене и на увеличените свободни площи. В София, наемните нива бележат спад поради изграждането на втория лъч на Софийското метро и съпътстващите го строителни дейности на главните търговски улици.
През първото шестмесечие на 2012 г. основните наемни нива на повечето първокласни търговски улици в региона са почти без или с незначителна промяна. Изключение и то в посока на увеличение на наемните нива отбелязват някои градове като Виена (увеличение с 14%), Хамбург (12%) и Лондон (11%), както Талин и Рига. В Обединеното кралство не само Лондон обръща тренда, но Манчестър (с 11%) и Единбург (с 9%) също отбелязват увеличение на наемните нива.

Наемите в търговските центрове в повечето от изследваните пазари също остават без промяна от есента на 2011 г. Най-голямо увеличение за последните 6 месеца, както и за последната година се наблюдава в Глазгоу (съответно с 11% и 18%) , в Москва (с 8% и 23%) и в Белград (с 8% и 17%).