Насърчават инвестициите в Русенски регион

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ)Стамен Янев посети френската компания "Монтюпе" в Русе. Заводът, който произвежда алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия, е най-новият, най-модерният и най-динамично развиващият се сред всички заводи на групата по света. Визитата, с цел насърчаване на инвестициите в Северна България, се осъществи от бизнес делегация, включваща председателя на Френско-българската търговска и индустриална камара, Стефан Делае, негови колеги и представители на БАИ.

От навлизането си в България през 2006 г. досега, „Монтюпе” е инвестирала над 100 млн. евро в предприятието си в Русе и в последните години бележи постоянен ръст на оборота си от над 20% на година. Френската компания бе отличена с престижните награди „Производител Първи клас” и „Инвеститор на годината в автомобилната индустрия” два пъти (2007 и 2013 г.), и е носител на първа награда за безопасност и здраве по време на работа (2013 г.). В момента заводът дава трудова заетост на над 750 човека от Русе и региона.

В световен мащаб дружеството „Монтюпе” притежава седем завода във Франция, Северна Ирландия, Испания, Мексико, България и Индия. Сред клиентите на българското предприятие са Ауди, БМВ, Форд, Рено и Волво, а в началото на 2014 г., компанията подписа договор с Даймлер за проектиране и производство на цилиндрови глави в Русе. Предприятието ще произвежда 635 хил. бройки годишно само за Даймлер, което ще увеличи общия капацитет на завода с 15%.

„Град Русе има няколко предимства за привличането на чужди инвеститори от индустриалния сектор – ключово регионално местоположение, доказана индустриална история, специализирани училища и университет. Наличието на квалифицирани служители с добра експертиза е несъмнено добра възможност за привличане на нов капитал. Същевременно, "Монтюпе" е сред най-големите доставчици за автомобилната индустрия в България. Присъствието на толкова голям инвестититор в региона може да ни радва и да бъде отправна точка за привличане на нови компании от сектора – клиенти и подизпълнители на френския производител. Тенденцията напоследък е автомобилните компании да се пренасят в Източна Европа и Азия, а с тях се местят и доставчиците им. "Монтюпе" и град Русе вече показаха, че продуктите, произведени в България, не само не отстъпват на тези от другите заводи, а и печелят първите места с високото си качество”, каза по време на визитата си в „Монтюпе” Стамен Янев.

 

Facebook comments